Premiera dokumentarca o Matiji Vertovcu

datum: 05.11.2015
kategorija: Novice

V petek, 6. novembra 2015, ob 19. uri, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premierno predvajan dokumentarec z naslovom Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda. Ogledu filma bo sledil pogovor z avtorji – scenaristki sta Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar, režiser pa Marko Naberšnik.

Vabilo - dokumentarec vrtovecUvod v martinovanja na Vipavskem bo premiera dokumentarnega filma Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, ki bo hkrati napovedala letošnji jubilejni, 15. pohod po Vertovčevih poteh.

 

Dokumentarec je nastal v produkciji Televizije Slovenija, ki je Društvu Matija Vertovec prijazno dovolila, da ga premierno predvaja v Ajdovščini. Idejo zanj je dala Mateja Rosa, doma s Planine, saj si tako mogočna in pomembna osebnost to zasluži. Področja delovanja Matije Vertovca so razvejana – njegova prva in osrednja misel je bila pomagati ljudem, zato se je loteval marsikatere teme – kmetijstva, zgodovine, proučeval je naravne pojave, ljubiteljsko se je ukvarjal celo z zvezdoslovjem. V dokumentarnem filmu sta avtorici največ poudarka namenili vinarstvu in Vinoreji, ki je Vertovčevo najpomembnejše delo.

Kako sta se scenaristki lotili zgodbe in kako jo je režiser upodobil na filmu, pa bo znano v petek zvečer – v sliki in besedi.

Film pa bo hkrati lepa napoved za letošnji Vertovčev pohod v organizaciji Društva Matija Vertovec. Potekal bo v nedeljo, 22. novembra in bo že 15 po vrsti.