Priprave Vertovčevih poti v polnem teku

datum: 06.11.2015
kategorija: Novice

Prvo nedeljo po martinovi nedelji, letos bo to 22. novembra, bo potekal že 15. pohod po Vertovčevih poteh. Priprave so v polnem teku. Na poti med Tevčami in Uhanjami v teh dneh ropotajo stroji, ki celostno rešujejo enega zahtevnejših problemov na Vertovčevih poteh, predvsem pa bo dokončna rešitev dobrodošla prebivalcem.

cesta tevče uhanjeDruštvo Matija Vertovec pri urejanju Vertovčevih poti sledi načelu, da so urejene do te mere, da jih lahko domačini – kmetje – uporabljajo tudi za svoje potrebe. To se je v veliko primerih izkazalo za dobro prakso, saj domačini te poti nato pomagajo vzdrževati – s tem, ko po njih vozijo, predvsem pa s čiščenjem odvodnih kanalov. Voda namreč na makadamskih poteh povzroča največ težav.

Z občinsko investicijo, katere pobudnik je bilo prav Društvo Matija Vertovec, pa bo rešen eden največjih problemov na Vertovčevih poteh – odvodnjavanje naselja Tevče ter poti do Uhanj. Gre za makadamsko vaško pot, ki povezuje zaselka dveh krajevnih skupnosti. V Tevčah imajo težave z odvodnjavanjem, zato se večino odvečne vode steka na pot. Vsako močnejše deževje je pot dodobra načelo, kar se je običajno saniralo tik pred Vertovčevim pohodom. Letošnji poseg pa bo za zmeraj rešil težave. Občina Ajdovščina je namreč investirala v celostno rešitev z izvedbo kanalizacije meteorne vode, ki bo vkopana v pot do Uhanj, kjer se bo prosto zlivala proti reki Vipavi. Investicija je vredna okoli 20.000 evrov. Do pohoda bo zagotovo zaključena.