Od svežih plodov do slastnih sadnih prigrizkov

datum: 09.11.2015
kategorija: Novice

Na trgovskih policah je v moderni dobi sveže sadje na razpolago skozi vse leto, vendar je še posebej v zimskih dneh priporočljivo uživanje tudi suhega sadja. Sladki posušeni koščki sadja so prav tako bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Še bolj pa nam gre v slast suho sadje iz doma pridelanega in posušenega sadja. Prav osvajanju znanja o sušenju je bila namenjena četrtkova učna delavnica (6. novembra 2015) v Učnem centru Brje. Glavna tema so bili kakiji, nekoč hrana bogov, danes pa dokazano vitaminska bomba za vse sladokusce.

brje113Skoraj 40 udeležencev se je zbralo v predelovalnici Učnega centra, kjer je Ivan Kodrič, specialist za sadjarstvo, v besedi in praksi predstavil različne načine sušenja kakija. Sušilna omara je bila napolnjena z 32 kilogrami svežih plodov sorte tipo, narezanih od krhljev do rezin različnih debelin ter celih plodov. Bolj mesnati, manj mesnati, olupljeni, neolupljeni, svetlejši zaradi predhodnega namakanja v raztopinah citronske, askorbinske kisline ali žvepla, pa temnejši koščki suhih kakijev so pokazali, kako je od načina priprave odvisen čas sušenja, okus in končni videz. Strokovna navodila in priporočila na to temo so prav gotovo osnova za kvaliteten izdelek tako za večje pridelovalce, ki svoje izdelke tudi tržijo, kot za manjše sadjarje ali gospodinje.

brje112Sušilnica sadja v predelovalnici Učnega centra Brje zaradi letošnje izredno dobre sezone kakijev deluje s polno paro, rezervacije pa segajo že daleč v december. Dejstvo, da se tehnološke opreme za različne vrste predelave sadja z veseljem poslužuje več kmetov, sadjarjev in gospodinj, govori v prid temu, da projekt izgradnje in ustanovitve Centra za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov že dosega svoj namen.

V sredo,  2. decembra 2015, ste vabljeni na brezplačno predstavitev različnih nacionalnih poklicnih kvalifikacij s poudarkom na predstavitvi NPK Predelovalec/predelovalka sadja na tradicionalen način, ki jo organizira Ljudska univerza Ajdovščina. Dogodek bo v učilnici Učnega centra Brje. Usposabljanje in potrjevanje neformalnih znanj vam namreč omogoča, da pridobite znanja in javnoveljavno listino za dodatne dejavnosti. Vabljeni ste vsi, ki vas zanima, kako skladno s potrebami kupca in zahtevami stroke ter trga predelati domače sadje v tradicionalne izdelke in jih uspešno tržiti.

Ingrid Marc