Urejena sprehajalna pot ob Lokavščku

datum: 17.11.2015
kategorija: Novice

Po nekaj drobnih korakih na poti k uresničevanju projekta Rekreacijske poti ob Hublju in Lokavščku je bil na jesen storjen kar precejšen skok – urejena je pešpot ob Lokavščku, do zaselka Čohi.

Projekt celostnega urejanja poti za sprehajalce in rekreativce ob Hublju in Lokavščku, v mestu in bližnji okolici, se kljub neuspehu na razpisu za evropska sredstva uresničuje. Bolj počasi, »po denarju«, pa zato z večjo zavzetostjo. Po trim napravah na poti ob Hublju in prenovljeni pešpoti od železnega do glavnega mosta v mestu je največji dosežek urejena pešpot ob Lokavščku. Pešpot je od nekdaj dobro »uhojena«, priljubljena je tako med sprehajalci, kot med rekreativci. Urejena bo še lepše služila vsem tem, hkrati pa ponuja tudi novo turistično doživetje, kakršnih mesto še kako potrebuje.  

Pot je urejena od ajdovskega bazena do zaselka Čohi v Lokavcu. Prvih 600 metrov obstoječe poti je bilo potrebno zgolj nasuti, kar 1,6 km poti, od bajerja naprej, pa je manjkalo. V tem delu so bili potrebni temeljitejši gradbeni posegi, dva potoka, ki se stekata v Lokavšček, pa prečita leseni brvi. K počitku ob poti vabijo zanimivo oblikovane klopi, štiri večje in prav toliko manjših. Pot je urejena po trasi, kjer je v katastru vrisana javna pot.

Celotni strošek, ki ni presegel 20.000 evrov, je bil poravnan iz občinskega proračuna. Vrednost nove pridobitve pa je tako za meščane, kot za razvoj turizma, neprecenljiva.

Dobro kaže tudi nadaljevanju celostnega projekta, saj bo še pred koncem leta urejen tudi drugi del mestne poti ob Hublju, od Rizzatove vile do obvoznice.