V nedeljo na 15. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 19.11.2015
kategorija: Novice

V nedeljo bo potekal 15. pohod po Vertovčevih poteh. Poti so dobro pripravljene, vremenske napovedi so sončne. Na pohodni dan bodo nekatere ceste v okolici izhodišča pohoda v celoti ali delno zaprte, druge, vrh Vipavskih gričev, ki prečkajo pohodne poti, pa bodo polne pohodnikov. Voznike prosimo za povečano pazljivost in razumevanje.

13. pohod po Vertovčevih poteh, november 2013Izhodišče pohoda je pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje. Od tod pelje pot skozi Dolenje, mimo Sv. Marjete na Planino, od tam proti Ojstremu vrhu, pa skozi Potok v Jakuline, nato naprej v Šmarje – tu bo osrednji postanek na poti, nato na Vrtovče, skozi Lisjake proti Tevčam, sledi spust do Uhanj in ob Vipavi proti Ustjam, do izhodišča poti, kjer bo pohodnike pričakala bogato obložena kmečka tržnica.

Cerkvica sv. Marjete bo odprta, v stari šoli na Planini bo na ogled razstava domačih ustvarjalcev, v Jakulinih postojte pri novi turistično-informativni tabli in se poučite o življenju in delu Matije Vertovca.

Vertovčeve poti - društveni pohod 2015Osrednji postanek na poti bo v Šmarjah, kjer bo mogoče nekaj toplega pomalicati. Ob 11. uri bo maša v cerkvi Marijinega imena, opoldne pa proslava pred spomenikom Matiji Vertovcu pod cerkvijo – govorniki: župan Tadej Beočanin, predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, predsednik Turističnega društva Vinoreja Šmarje Darko Poljšak.

VREME BO – pohod bo potekal v vsakem vremenu, poti so dobro utrjene in dovolj široke. Vremenske napovedi so obetajoče, vse kaže, da bo nedelja sončna.

Obvestilo o zapori cest v okviru Vertovčevega pohoda

Vertovčeve poti - društveni pohod 2015Obveščamo vas, da bo v okviru 15. pohoda po Vertovčevih poteh, v nedeljo, 22. novembra 2015, potekala zapora dveh cest v okolici Ustij, na območju izhodišča pohodne poti. Med 7. in 16. uro bo v celoti zaprta cesta od »Marije v koraku« do hrasta pred vasjo Ustje. Med 7. in 16. uro bo polovična zapora ceste od »Marije v koraku« proti Dolenjam. Prebivalce vasi Ustje, Dolenje, Uhanje in ostalih povezanih zaselkov ter vse, ki imate na pohodno nedeljo vožnje v okolici izhodišča Vertovčevih poti, naprošamo za razumevanje in strpnost.

Hvala vsem, ki pomagate pri organizaciji

Društvo Matija Vertovec se zahvaljuje vsem, ki pomagate pri organizaciji pohoda. Še posebej hvaležni smo Turističnemu društvu Vinoreja Šmarje, ki vsako leto poskrbi, da se pohodniki v Šmarjah, na osrednji točki pohoda, počutijo dobrodošli.

Velika in lepa hvala tudi Prostovoljnemu gasilskemu društvo Col in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Šmarje za pomoč pri organizaciji parkiranja in rediteljski službi na trasi pohoda. Neprecenljiva je pomoč ajdovske skupine gorskih reševalcev GRS Tolmin in ekipe Prve pomoči RK Ajdovščina, ki skrbijo za varnost pohodnikov na poti. Hvala pa tudi vsem posameznikom – prijateljem društva, ponudnikom na poteh, domačinom – ki sodelujete pri pripravah.

Društvo Matija Vertovec na fb

Napoved pohoda