Kotlovnica na biomaso v Lokavcu poskusno že obratuje

datum: 20.11.2015
kategorija: Novice

Od začetka novembra se uporabniki Dvorane Edmunda Čibeja v Lokavcu grejejo ceneje – na sekance. Kotlovnica na biomaso, ki je preko poletja zrasla tik ob dvorani, je prvi tovrstni objekt, namenjen energetsko varčnemu ogrevanju javnih stavb v ajdovski občini. Gre za pilotno aktivnost evropskega projekta Holistic.

Kotlovnica LokavecObčina Ajdovščina je eden od 20 partnerjev v projektu Holistic, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA. Cilj projekta je hitrejše ukrepanje v primerih požarov v naravi, bolj učinkovite intervencije, zmanjšanje števila požarov v naravi ter omilitev njihovih posledic. Prav slednja dva cilja pa zasleduje projekt kotlovnice na sekance. Redno čiščenje gozdov in odstranjevanje odpadnega lesa, ki je primeren samo za predelavo v sekance, zmanjša količino lahko in hitro gorljivih snovi v naravi ter bistveno pripomore k zmanjšanju tveganja izbruha in hitrega širjenja požara. Ker našo občino pokriva kar 70 % gozdov, je pomembnost projekta kotlovnice očitna. Zato projekt Holistic ob ostalih aktivnostih obsega tudi izgradnjo kotlovnice na sekance, pred časom pa je občina že pridobila nadzorni sistem z najnovejšo tehnologijo za zgodnje odkrivanje požarov.

Prizidek ob Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu je gradbeno zaključen, oprema kotlovnice nameščena in že poskusno obratuje. Vrednost izgradnje objekta in nakupa opreme je okroglih 100 tisočakov in davek. Gradbena dela je poravnala občina iz proračuna, medtem ko je kar 95% vrednosti opreme nove kotlovnice (okoli 73.000 evrov) prispevala Evropa. Dva poskusna meseca obratovanja bo kurivo – sekance – zagotavljal dobavitelj opreme, podjetje Biomasa d.o.o.. Za natančni izračun prihranka bo potrebnih nekaj dodatnih mesecev, glede na študijo izvedljivosti pa pričakujemo 82% letnega prihranka pri kurivu. V prihodnjem letu bo na nov ekonomsko varčnejši sistem ogrevanja z lesnimi sekanci priključena tudi bližnja podružnična šola v Lokavcu.

logo holisticholistic logo adriatic ipaSVRK_slo - holisticlogo EU kotlovnica