Lanthierijeve zvezde znajo z zelenom

datum: 24.11.2015
kategorija: Novice

Lidl Slovenija je letos tretjič izbiral najboljše mlade vinarje. Na natečaju so sodelovali študenti treh fakultet, prvo nagrado pa so si pridelali študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki so si nadeli ime Lanthierijeve zvezde.

Vanesa Klinec, Alen Maligoj, Karlo Kopjar in Matej Zaro iz zmagovalne ekipe so člane komisije prepričali s skrbnostjo in predanim delom pri pridelavi vina ter z izbiro prave taktike komuniciranja. Pridelali so vino sorte zelen.

Zmagovalna ekipa je pripravila zanimivo zgodbo o vinu, s katero je na inovativen način predstavila svoj zelen. Zmage so se razveselili, o njihovem delu skozi projekt pa je več povedala Vanesa Klinec: »V naše vino in zgodbo o vinu smo vložili veliko truda in časa, kar se nam je poplačalo. Pridobili smo neprecenljivo izkušnjo, kako skrbeti za trto in grozdje, da je končni rezultat kar najboljši. Skozi pripravo trženjskega načrta smo se naučili tudi, da dobro vino ni dovolj. Za uspeh na trgu je treba imeti inovativno idejo, ki jo lahko učinkovito izpelješ.«

Nagrada je spodbudna – zmagovalna ekipa bo od organizatorja prejela tisoč evrov, partner letošnjega natečaja, podjetje P&F Jeruzalem, pa bo zmagovalni ekipi ponudilo še enomesečno plačano praktično delo.

Poleg Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo so v letošnjem natečaju sodelovali še študenti z mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki so pridelali vino sorte sauvignon, in dve ekipi z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki sta se med sabo pomerili v pridelavi rebule.

Vsi udeleženci natečaja so dokazali, da je med mladimi veliko predanih in nadarjenih bodočih vinarjev, ki imajo dobre ideje in bodo poskrbeli, da se bo slovensko vinogradništvo razvijalo še naprej. Vsa vina, ki so jih pridelale sodelujoče ekipe, so lahko pokušali tudi obiskovalcem Slovenskega festivala vin. Zmagovalce so namreč razglasili na odprtju 18. Slovenskega festivala vin.

Vse ekipe so se izkazale s pripravo in objavo člankov o svojih izkušnjah iz vinograda in kleti na spletnem blogu Mladivinar.si, kar je prav tako štelo pri skupni oceni njihovega dela. Kot je poudarila komisija, so študentje pokazali veliko razumevanje vinogradniške in vinarske panoge, saj so skrbno pridelali mlada vina in pripravili trženjske načrte. Je pa res, da mladi potrebujejo še veliko dodatnega znanja in izkušenj predvsem na področju celovitega razmišljanja o izdelku, od steklenice, etikete do prodajnih kanalov in trženjskih orodij, ki so za uspešno vinarsko pot prav tako pomembna kot kakovost pridelanega vina.