V prenovljenem Vipavskem Križu tudi nova doživetja

datum: 26.11.2015
kategorija: Novice

Foto Ljubo Žgavec

Nedavno prenovljene ulice in trgi Vipavskega Križa dajejo majhnemu srednjeveškemu mestecu poseben čar, zato predstavljajo svojevrstno doživetje tudi dogodki, ki se znotraj obzidja odvijajo ob koncu leta. V sklopu prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem bo letos svoja vrata odprla tudi grajska klet v Vipavskem Križu.

V soboto, 28. novembra 2015, bo grajska klet nekoliko spominjala na čase, ko so v njej zbirali vinsko desetino, le da tokrat vina ne bodo zbirali in hranili ampak ga okušali. In kot se za take priložnosti spodobi, bo ta večer klet obiskala tudi grajska gspuda. Grof in grofica ter ostali obiskovalci bodo lahko v grajski kleti, na placu in v gasah pokušali vina, ki jih bodo predstavili vinarji iz Vipavskega Križa in okoliških vasi, Cesta, Lokavec, Skrilje, Dobravlje, Velike Žablje, Male Žablje in Plače. Ti so bili v množici številnih uspešnih vinarjev iz Vipavske doline morebiti kdaj spregledani ali manj opaženi.

V skupnem sodelovanju Odprte hrame v Vipavskem Križu organizirajo Krajevna skupnost Vipavski Križ, Turistično društvo Vipavski Križ in Zavod za turizem Vipavski Križ, ki z organizacijo različnih dogodkov skupaj oživljajo zgodbe Vipavskega Križa.

Na oktobrski slavnostni prireditvi ob zaključku celovite okoljske prenove Vipavskega Križa je župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin v svojem prazničnem govoru med drugim dejal: ''Dobra zgodba je bila tudi Božična zgodba, dokaz da lahko Križ obiskovalcu, od blizu ali pa daleč, ponudi veliko.'' 

Vipavski Križ je majhno mesto velikih zgodb, zgodb iz preteklosti in današnjih dni, zgodb o gasah in placu, o ljudeh, stavbah, … pa tlakovcih, tistih, ki so jih dali postaviti Attemsi, in tistih, ki so jih postavili pred kratkim. Vse te in druge zgodbe dajejo majhnemu srednjeveškemu mestecu poseben čar in seveda priložnost za ustvarjanje različnih doživetij. Nekatere velike zgodbe letošnjega leta šele prihajajo. Tudi letos se bo v Vipavskem Križu odvijala Božična zgodba, kako presenečenje pa se obeta še v prihajajočem letu.

ak