Znanje ali praksa? Po oboje v Učni center Brje

datum: 05.12.2015
kategorija: Novice

Ideja, da bi staro šolo na Brjah s čudovito lokacijo sredi vipavskih gričev, a prepuščeno žalostnemu propadu, obnovili in ji vdahnili novo življenje, se je izkazala za vredno svojega denarja. Razvojna vizija na območju Vipavske doline namreč zasleduje usmeritve po ohranjanju poseljenosti in izboljšanju kakovosti življenja na podeželju. Mnogi namreč opuščajo kmetijske dejavnosti, naložba v Učni center pa zagotovo spodbuja razvoj dopolnilnih dejavnosti in s tem dviguje dodano vrednost kmetijski proizvodnji, pripomore pa tudi k boljši lokalni samooskrbi.

Izgradnja skupnega predelovalnega obrata za predelavo sadja in ustreznih prostorov za usposabljanje, izobraževanje in učenje o predelavi kmetijskih pridelkov predstavlja spodbudo in dodatno motivacijo za širši krog prebivalcev. Predelovalnice s tehnološko opremo za predelavo sadja v sok, marmelado in suho sadje se je letos posluževalo več kmetov in ostalih domačih pridelovalcev sadja iz bližnje okolice vse do Brd. Iz skoraj 2.000 kg sladkih češenj so skuhali marmelado, bistveno več je bilo kasneje jabolk, saj jih je bilo doslej predelanih že 8 ton, največ v sok. V kotlu sta se kuhali tudi breskova marmelada in paradižnikova mezga. Trenutno je v polni zasedenosti sušilnica sadja, saj zaradi obilnega pridelka kakijev obratuje brez premora, rezervacije pa segajo vse do konca decembra.

V promocijske namene smo skuhali tudi breskovo marmelado in breskove krhlje posušili. Z njimi smo na sobotni septembrski tržnici v okviru Evropskega tedna mobilnosti odmevno predstavljali Učni center ter dejavnosti, ki tu potekajo.

Vsebinsko so Učni center Brje obogatila tudi izobraževanja. Na prvi učni delavnici v mesecu marcu, na kateri se je znanje podajalo tako v teoriji kot v praksi, smo nova tehnološka znanja pridobivali med predelavo jabolk v sok in v suho sadje, iz sliv pa smo skuhali marmelado. Julija je okrog 30 udeležencev spoznavalo bogastvo zdravilnih rastlin, njihovo uporabo in tehnologije predelave, v novembru pa je veliko zanimanja in visoko udeležbo požela delavnica na temo sušenja kakijev ter o ureditvi sadnega vrta. V mesecu decembru je Ljudska univerza Ajdovščina v sodelovanju z Občino Ajdovščina predstavila program nacionalnih poklicnih kvalifikacij, saj bo v prvi polovici naslednjega leta v Učnem centru potekal program za predelovalca sadja na tradicionalen način.

V razstavnem prostoru je bila od odprtja Učnega centra v mesecu maju do novembra razstava fotografij članov Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina na temo sadjarstva in sadja.

Predelovalnico sadja, ki se jo lahko poslužujejo tako manjši kot večji sadjarji in je hkrati tudi izobraževalni center, so si letos z zanimanjem ogledali savinjski sadjarji in nemški partnerji mednarodnega projekta oživljanja zapuščenih stavb, ki jih je konec septembra gostila Občina Ajdovščina.

Občina Ajdovščina namerava v prihodnjem letu predelovalni obrat nadgraditi s tehnološko opreme za predelavo v kašaste sokove ter tako ponuditi še več možnosti za predelavo sadja.

Naložba torej uresničuje vizijo in cilje Razvojnega programa podeželja Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa. Naložba neposrednih ekonomskih učinkov sicer ne prinaša, ker je zasnovana neprofitno. Posredni ekonomski učinki pa se izkazujejo s povečanjem znanj in spretnosti, ki jih skozi proces učenja in usposabljanja pridobivajo kmetovalci in ostali slušatelji. Ne gre spregledati niti vpliva naložbe pri ustvarjanju turistične destinacije.

Projekt, vreden tretjino milijona evrov in sofinanciran z evropskimi sredstvi, je le en izmed uspešno zaključenih projektov občine Ajdovščina v letošnjem letu, namenjen tako občanom kot tudi širšemu krogu prebivalcev. Če vas mika, da bi se kaj naučili ali se preizkusili v predelovanju sadja, vas vabimo, da si ogledate novosti in dejavnosti na spletni strani občine Ajdovščina ali pokličete na 041 691 173. 

Ingrid Marc