Za petje se v Ajdovščini ni bati

datum: 08.04.2016
kategorija: Novice

Na državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi je mladinski zbor Osnovne šole Danila Lokarja osvojil zlato priznanje, dirigentka Petra Habjanič Gregorc pa je prejela tudi denarno nagrado za ogled Evropskega mladinskega zborovskega festivala Neerpelt 2016 v Belgiji.

Na 25. tekmovanju najboljših slovenskih otroških, mladinskih ter dekliških zborov v Zagorju ob Savi je nastopilo kar 51 zborov z več kot dva tisoč mladimi pevkami in pevci. Zaradi velike udeležbe zborov sta letos nastope ocenjevali dve petčlanski žiriji, med njimi dolgoletna zborovodkinja ajdovskega zbora Marinka Šuštar. Ajdovka je predsedovala žiriji, ki je ocenjevala otroške zbore, bila pa je tudi članica žirije za mladinske zbore. Komisiji sta imeli težko delo, saj se v Zagorju vsaki dve leti predstavijo resnično najboljši slovenski otroški in mladinski zbori. V sporedu, ki ga je moral predstaviti vsak zbor, sta bili dve obvezni skladbi in sicer izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi in izvedba umetne skladbe slovenskega avtorja.

Bienalno tekmovanje Zagorje on Savi je pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na mnogih priznanih mednarodnih festivalih in tekmovanjih. Zborovsko petje je pač tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo prav zaradi nje še posebej prepoznavni.

Podobno velja tudi za zbor šole Danila Lokarja iz Ajdovščine, ki je bil prav pod vodstvom Marinke Šuštar skozi številne generacije vseskozi v vrhu slovenskega otroškega in mladinskega petja. Tudi po njeni upokojitvi se za kakovost zbora ni bati, saj Petra Habjanič Gregorc nadaljuje tradicijo uspešnih nastopov na državnem tekmovanju. Zlata plaketa za 86,3 točke je za mlado zborovodkinjo lepa vzpodbuda, prav tako ena od treh nagrad za obetavne mlade zborovodje. Petra si bo za nagrado maja ogledala evropski mladinski zborovski festival v Belgiji.