Bera vrhunskih vin

datum: 08.04.2016
kategorija: Novice

Na občinskem ocenjevanju vin v hotelu Gold Club v Ajdovščini je strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica med 45-imi vzorci vin kar devetim podelila vrhunsko oceno.

 

vino16aListine odličnosti bodo prejeli zelen, rdeča zvrst in rose družine Stegovec z Brji, rebula Bogdana Čehovina iz Gaberji, sauvignona Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj in Tomaža Božiča s Planine, barbera iz Fortunatovega hrama in merlot Petra Ferjančiča s Planine ter zvrst Planta rdeča Posestva Štokelj s Planine, ki je med vsemi vzorci tudi prejela najvišjo oceno (18,63).

Ob vrhunskih je tudi velika večina ostalih vzorcev prejela kakovostno oceno, kar po besedah predsednice ocenjevalne komisije Tamare Rusjan pomeni, da so vinarji na občinsko ocenjevanje poslali svoja najboljša vina. Že uveljavljenim vinarjem s Planine in Brji, ki so prevladovali na prejšnjih izborih, so se pridružili tudi vinarji iz drugih krajev, kar bogati vinski zemljevid ajdovske občine, je bila zadovoljna Rusjanova. Visoke ocene pričajo tudi, da vinarji mojstrsko obvladajo vinsko tehnologijo, znajo pa pridelati tudi vina s karakterjem in s katerimi lahko razvijejo dobro zgodbo. Kako pomembna je zgodba, priča tudi primer lanskega zmagovalca izbora za županovo vino Mirana Kavčiča, ki si je s svojo barbero utrl pot celo na japonski trg.

Devetim najbolje ocenjenim vinom bo župan Tadej Beočanin podelil listine odličnosti na javni prireditvi 21. aprila ob 20. uri (v Hotelu Gold Club), občina pa bo določeno količino nagrajenih vin odkupila za protokolarne potrebe. Med nagrajenimi vini bo župan Beočanin še posebej izbral 'svoje', županovo vino 2016.

Ocenjevalno komisijo so poleg Tamare Rusjan sestavljali še Andreja Škvarč, Matjaž Lemut, Mirjana Košuta in Ivan Žežlina.