Kaj vse se skriva pod asfaltom na Lavričevem trgu?

datum: 15.04.2016
kategorija: Novice

Podjetje Gearh v starem mestnem jedru Ajdovščine opravlja geofizikalne raziskave. S posebno napravo 'skenira' tla. V sredo so končali z Lavričevim trgom in nekaterimi vpadnicami, včerajšnji dež je raziskovanje onemogočil, tako da bodo danes do večera nadoknadili zamujeno in obdelali še ostale gase.

rentgen2Ker se je Ajdovščina razvijala na temeljih rimske castre, je zelo velika verjetnost, da bi pri prenovi naleteli na ostaline iz antike. Zato je več kot dobrodošlo sedanje 'skeniranje' javnih površin v castri (tudi po ulicah in gasah), saj naj bi s sodobno tehnologijo po eni strani odkrili morebitne ostaline iz rimskih časov, po drugi strani pa natančneje določili potek vseh komunalnih vodov. To bo omogočilo lažje načrtovanje in hitrejšo izvedbo, po možnosti po delih, da ne bi bil dlje časa ves trg 'razkopan', kar bi se verjetno zgodilo, če bi začeli z deli 'na slepo'.

 

Posebna naprava 'slika' 3,5 m globoko pod površino in naenkrat zajame polmetrski pas. Torej so morali samo  Lavričev trg z aparaturo 'prevoziti' skoraj stokrat. Zbrane podatke bodo potem računalniško obdelali in dokončno predstavili po prvomajskih praznikih. Vendar pa so že včerajšnji deževni dan izkoristili in vzorčno pregledali posnetke nekaterih delov trga in Prešernove ulice, kjer naj bi po izkušnjah iz drugih rimskih mest potekale glavne osi. V rimskem cesarstvu so namreč gradili utrjena mesta po enotnem načrtu, če je teren to omogočal. Mesto je imelo dve glavni osi - v smeri sever – jug se je ulica imenovala cardo, v smeri vzhod – zahod pa decumana. Na stičišču je bil običajno forum. To velja za utrdbe v obliki kvadrata, medtem ko je ajdovska castra v obliki nepravilnega pravokotnika in lahko njena tlorisna zasnova odstopa od predpisane, če so se morali graditelji prilagajati strugam Hublja in Lokavščka.

Že prvi vpogled v posneto gradivo je razkril, da se pod asfaltom vendarle nekaj skriva, če pa gre zares za rimske ostaline, bodo morali potrditi arheologi, predvidoma že prihodnji teden.