Zapora zaradi gnilobe čebelje zalege preklicana

datum: 29.04.2016
kategorija: Novice

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, UO Nova Gorica, z odločbo preklicuje zaporo območja v občini Ajdovščina zaradi hude gnilobe čebelje zalege.

 Decembra 2015 je bilo ugotovljeno, da so določene čebelje družine iz Plač in Ajdovščine okužene s hudo gnilobo čebelje zalege Paenibacillus larvae. Zaradi kužne bolezni je veterinarska inšpekcija konec decembra odredila ukrepe za zatiranje in preprečevanje nadaljnjega širjenja. Določila je okuženo in ogroženo območje v trikilometrskem pasu od žarišča v Plačah in Ajdovščini, ki je zajemalo še kraje: Dolenje, Dobravlje, Dolga Poljana, Cesta, Lokavec, Kovk, Ustje, Plače, Planina, Stomaž, Skrilje, Šmarje, Tevče, Vrtovče, Vipavski Križ, Velike in Male Žablje ter Žapuže.

 

Celotno območje je bilo ponovno pregledano, preglede je opravilo več specialistov za čebele. Pri pregledanih čebelah v kužnem krogu ni bilo zaznati okužb. V družinah okuženih čebel pa so bili izvedeni vsi potrebni ukrepi. Na podlagi poročila veterinarja skupine za zdravstveno varstvo čebel se zapora za promet s čebelami lahko odpravi.