Ruska delegacija v Ajdovščini

datum: 18.05.2016
kategorija: Novice

V Ajdovščini se danes mudi delegacija iz ruske regije Vladimir. Sprejel jo je župan Tadej Beočanin, ki je predstavil možnosti in ugodnosti, ki jih občina namenja tujim vlagateljem. Ruski gostje so si ogledali še podjetja Cobic, Pipistrel, Mlinotest in Incom, županovo vino – merlot, pa bodo gostje lahko okušali kar pri pridelovalcu, namreč v kleti Petra Ferjančiča na Planini.

 

Rusko delegacijo vodita Aleksandar Borisovič Lobakov, namestnik guvernerke regije Vladimir, in Sergej Genadjevič Borodjin, podpredsednik regijskega parlamenta ter direktor Korporacije za razvoj in investicije.

Vladimirovska regija nosi ime po mestu Vladimir, ki leži 185 kilometrov vzhodno od Moskve. Po površini je nekoliko večja od Slovenije, po številu prebivalcev pa manjša (poldrugi milijon). Tudi sicer je primerljiva s Slovenijo, saj kot se je pošalil vodja delegacije, nima ne nafte ne plina, zato pa močno gospodarstvo (predelovalna industrija, strojna, farmacija, kmetijstvo …). Ima bogato kulturno dediščino, predvsem iz zgodnjega srednjega veka, deset najpomembnejših spomenikov pa je pod zaščito Unesca. Zato se povečuje turistični obisk, samo lani se je podvojil na tri milijone obiskovalcev.

Kljub velikim razlikam v velikosti med rusko regijo in občino Ajdovščina pa se prav na področju turizma kaže kar veliko priložnosti za skupno sodelovanje. Ker Rusi ne odhajajo več množično v Turčijo in Egipt, je pričakovati večje zanimanje za potovanja v dežele Evropske unije, pri čemer je Slovenija pri Rusih na dobrem glasu in primerno izhodišče za druge države. Rusi potujejo s čarterskimi leti, letališče v Ronkah pa je prav priročno. Zato so se gostje podrobneje zanimali za turistično ponudbo in bili izjemno zadovoljni z razlago župana, da občina Ajdovščina razvija turizem na treh stebrih – adrenalinski, kulinarično vinski in dediščinski ponudbi. Ker pa število turističnih postelj ne sledi obisku, jih je potrebno zagotoviti, predvsem za sprejem večjih skupin, kjer se odpirajo priložnosti za ruske vlagatelje.

Gostje so bili prijetno presenečeni tudi nad ukrepi, ki jih je za tuje vlagatelje sprejela občina Ajdovščina in jih je predstavil župan. Predlagali so, da jih vključno z vsemi razpoložljivimi parcelami v obrtnih conah objavijo na posebni spletni strani, ki je namenjena prav gospodarskemu sodelovanju med Rusijo in Slovenijo.