Dr. Evgen Bavčar – Državljan Evrope za leto 2016

datum: 02.06.2016
kategorija: Novice

Žirija Evropskega parlamenta je letos za nagrado Državljan Evrope izbrala dr. Evgena Bavčarja, častnega občana Občine Ajdovščina. Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Z njo želi odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.

Bavčarja je za to prestižno evropsko nagrado predlagal evropski poslanec Lojze Peterle. Evropski poslanci namreč predlagajo enega ali več kandidatov iz svoje države, evropski parlament pa izbere potem osebo, ki prejme priznanje Državljan Evrope.

Na Peterletovo pobudo so v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju 26. aprila letos tudi postavili razstavo fotografij Evgena Bavčarja z naslovom Svet skozi leče slepega umetnika, ki simbolno sovpada s 25. letnico osamosvojitve. Po avtorjevih besedah je ogledalo Slovenije in prinaša slovensko luč v Evropo. Na odprtje razstave v Bruselj je Peterle povabil sokrajane Evgena Bavčarja, se pravi Lokavčane. Pridružile so se jim pevke Zarje in ob odprtju razstave kot prvo pesem zapele 'Pod Čavnom visokim prebivam'.

Občina Ajdovščina je dr. Evgena Bavčarja razglasila za častnege občana 5. maja 2011 in sicer

- za umetniško ustvarjanje ter pisano in govorjeno besedo, s katero prispeva k zavedanju in moči posameznika, skupnosti, naroda;

- za prispevek k prepoznavnosti domačega kraja in občine Ajdovščina v svetu.

Dr. Evgen Bavčar, rojen leta 1946 v Lokavcu pri Ajdovščini je filozof, esejist, publicist, fotograf. Je mož, ki kljub svoji fizični slepoti vidi več in dlje. Že pred svojim dvanajstim letom je namreč v nesreči popolnoma izgubil vid, kar ga je za vedno spremenilo, vendar hkrati dalo svojstven zagon njegovemu osebnemu, umetniškemu in intelektualnemu razvoju. Z veliko volje in vztrajnosti je maturiral na gimnaziji v Novi Gorici ter diplomiral iz filozofije in zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kot prvi slovenski slepi profesor je nekaj časa poučeval zgodovino na novogoriški gimnaziji. Leta 1972 je s pomočjo štipendije francoske vlade na pariški Sorboni nadaljeval študij filozofije in estetike, ki ga je zaključil v letu 1976. V Parizu je tudi ostal, kot znanstvenik Nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje. Je gostujoči profesor na mnogih svetovnih univerzah. Predava o estetiki in filozofiji, pa tudi o svojem umetniškem ustvarjanju ter o problematiki slepih.

Od leta 1987 redno razstavlja, za seboj ima že več kot sto samostojnih razstav na vseh koncih sveta. Izdal je vrsto publikacij. O njegovem delu so bili objavljeni številni članki, eseji in študije. Je eden najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov v svetu. Znal si je utreti pot v tisti del umetniškega sveta, ki naj bi bil slepim zaprt. Začudeno, pa vendar brez besed so tudi največji skeptiki sprejeli dejstvo, da Evgen Bavčar vidi s svojim tretjim, notranjim očesom. Sam pravi, da skozi fotografije „daje ljudem svet, kot ga vidi v svoji notranjosti“, in tako združuje vidni in nevidni svet, kajti vsak človek, tudi slep, ima pravico do izražanja podobe.

Dr. Bavčar govori sedem jezikov, kljub temu pa, kot pravi sam, slovenščina ostaja njegov intimni jezik, prek katerega si še vedno lahko domišlja, da vidi barve, in s katerim ga spremlja iluzija, da so besede bližje predmetom, tudi takrat, ko je okrog njega neskončna tišina velemesta, kjer se tudi z njegovo drago burjo ne more pogovarjati ali pa reči kakšno besedo vodi, ki teče mimo v Lokavcu, ali Gori, ki bedi nad njegovo dolino. Je kulturni ambasador Slovenije.

Dr. Evgen Bavčar živi, kot da zanj meja ni. In jih ni, Evgen Bavčar je dokaz, da je človeška moč brezmejna, da ustvarjalnost izhaja iz posameznikove notranjosti, da je mogoče s trdno voljo premikati gore, če je želja dovolj močna in pot do cilja natančno začrtana. S svojim delovanjem že vse življenje podira uveljavljene koncepte družbe.

(Iz obrazložitve razglasitve za častnega občana).