Povabilo za razstavo mladih umetnikov

datum: 08.06.2016
kategorija: Novice

Pilonova Galerija Ajdovščina objavlja javno povabilo za sodelovanje na razstavi 'Mladi vizualni umetniki na Goriškem', ki bo postavljena med 3. 12. 2016 in 29. 1. 2017.

Javno povabilo je namenjeno mladim ustvarjalcem vseh področij vizualne umetnosti, do 35 let, ki živijo v Goriški regiji in vseh tistih, ki izvirajo iz imenovanega območja ter aktivno ustvarjajo na področjih vizualne umetnosti. O izboru del za razstavo med vsemi poslanimi bodo odločali selektorji (Aleksander Bassin, Milena Koren Božiček, Majda Božeglav Japelj, Klavdija Figelj, Tanja Cigoj, Maja Marinkovska), v katalogu pa bodo s svojim delom predstavljeni vsi na javnem povabilu sodelujoči ustvarjalci.

V letu, ko galerija obeležuje 120. obletnico rojstva Vena Pilona, bo posebno pozornost namenila mladim ustvarjalcem, ki jim je bil umetnik Pilon še posebej naklonjen. Pregledna razstava in dogajanje okrog nje bodo omogočili vpogled v ustvarjalnost najmlajše generacije ustvarjalcev, pregled in izmenjavo informacij ter temelj za nadaljnje preglede in raziskovanje tega področja.

Razstava je namenjena najmlajšim ustvarjalcem kot najbolj ranljivi umetniški populaciji, ki večinoma s težavo 'prodre' v galerijske in strokovne kroge, da se v tem kontekstu lahko predstavi tudi širši javnosti. Predstavlja tudi priložnost, da se ta generacija bolje vpne v muzejsko-galerijsko dogajanje in soustvarjanje programa Pilonove galerije. Prejeta dokumentacija pa bo dragoceno gradivo za izpopolnjevanje arhivske dokumentacije o ustvarjalcih z Goriškega, ki jih Pilonova galerija Ajdovščina tudi sicer sistematično zbira. 

Vsak se lahko prijavi z enim delom po lastni presoji ne glede na tematiko, saj povabilo dopušča vsakemu, da sodeluje s temo, ki ga tudi sicer zanima, jo raziskuje in izraža skozi svoja dela.

Zadnji rok za prijave je 15. avgust 2016.