Po dežju - dež

datum: 13.06.2016
kategorija: Novice

Za nami je precej moker konec tedna. Vode je bilo toliko, da je struge rek in potokov po zgornjem Vipavskem niso mogle zadržati, zlivala se je čez robove, po naseljih, dvoriščih in zalivala objekte. Roko na srce – če bi bile struge očiščene nesnage, bi bilo težav bistveno manj.

Najhuje so jo skupili v Gaberjah, kjer je hudournik na poti skozi vas ujet v cev. Zaradi zamašenega dotoka pa se je voda prosto razlivala po vasi in dvoriščih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte, končna rešitev težave pa bo morala počakati na lepše vreme.

V Vrtovinu je teklo s hriba in s ceste na dvorišča, voda je vdirala v objekte, gasilci so jih zaščitili. Podobno je bilo v Budanjah. V Ajdovščini pa so imeli največ težav v Domu starejših občanov, kjer je voda vdrla skozi odprtino plinske napeljave, gasilci so težavo sanirali tako, da so zaprli cev.

Po besedah direktorja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Mihe Ergaverja je bila situacija obvladljiva. Dodaja pa, da bo potrebno več pozornosti posvetiti čiščenju vodotokov. Opozarja, da struge niso primerne za odlaganje pokošene trave, odžaganih drevesnih vej … Visoke vode namreč material odnašajo, ko se ga dovolj nakopiči, pa si voda utira nove poti.  

Pri intervencijah so sodelovali Gasilsko reševalni center Ajdovščina in prostovoljna gasilska društva iz Ajdovščine, Cola, Šmarij in Sela. Kaže, da bodo še nekaj dni v pripravljenosti, vremenoslovci namreč napovedujejo dež, zjasnilo naj bi se šele v četrtek.