Evropski denar za Vipavsko dolino

datum: 17.06.2016
kategorija: Novice

Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine je bila uspešna na javnem razpisu LIFE 2015 in sicer s projektom Prilagajanje na vplive podnebnih sprememb v Vipavski dolini (Adapting to the Impacts of Climate Change and the Vipava Valley). Vrednost celotnega projekta znaša 869 tisoč evrov, projekt pa se bo izvajal naslednjih pet let.

Rod je vodilni prijavitelj in koordinator projekta, partnerji pa so še Občina Ajdovščina, Hidrotehnik d.d., BO-MO d.o.o., Inštitut za vode Republike Slovenije in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Vrednost celotnega projekta znaša 869.028 evrov, na evropska sredstva iz programa LIFE odpade 520.516 €, Ministrstvo za okolje in prostor bo prispevalo 173.506 €. Občina Ajdovščina v projektu sodeluje z dejavnostmi v višini 102.441 €.

 

Projekt se bo izvajal pet let. Najprej bo na vrsti 'teoretični' del, torej analiza trenutnega stanja v Vipavski dolini in na tej osnovi opredelitev strateških ukrepov za prilagoditev na klimatske spremembe. Sledi oblikovanje nabora ukrepov v sodelovanju med različni sektorji (kmetijstvo, gozdarstvo, hidrologija, promet, turizem, urbanistično načrtovanje …) in simulacija možnih učinkov v kmetijstvu.

V praktičnem delu bo projekt najbolj opazen z ureditvijo testnih vetrozaščitnih pregrad in pasov.

Končni cilj projekta je izdelava celovite strategije za prilagajanje na klimatske spremembe, ob upoštevanju posebnosti Vipavske doline.