Počitnice so čas za branje!

datum: 04.08.2016
kategorija: Novice

Čeprav so učenci in dijaki na počitnicah, pa v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini podirajo rekorde pri izposoji knjig.

Izposoja knjižničnega gradiva poteka preko sistema COBISS, ki beleži obisk članov knjižnice, ko si izposodijo gradivo, ga vrnejo ali ga podaljšajo. V slabem mesecu oziroma v 19 delovnih dneh je COBISS evidentiral skoraj 6.000 obiskov članov knjižnice. V povprečju je na delovni dan prišlo v knjižnico 313 članov. V skupno 152 urah odprtosti je v knjižnico vstopilo povprečno 40 ljudi na uro - torej so si člani podajali kljuko na minuto in pol.

Največji dnevni obisk je bil 4. julija – 476 članov! Najbolj 'gosto' pa je bilo 25. julija med 9.00 in 10.00 dopoldne, ko je v eni sami uri knjižnico obiskalo kar 114 članov z namenom, da opravijo kako transakcijo, ki jo beleži sistem. Kot rečeno, COBISS zabeleži preko izkaznice le člane, ki imajo opraviti z izposojo, vračilom, podaljšanjem gradiva – ne beleži pa vseh drugih obiskovalcev, teh je bilo še za tri petine več, ki knjižnico obiščejo kot spremljevalci (predvsem otroci), ali pridejo iz drugih razlogov: da preberejo časopis, se udeležijo delavnic, delajo na računalniku, brskajo po internetu. Nekateri pridejo na kavo, na klepet, posedet v družbo, polistat po revijah.

Tudi obseg izposojenega gradiva je obravnavanem obdobju poletel v nebo, saj je bilo izpeljanih 43.425 vseh transakcij z gradivom (izposoja, podaljšanje, vračanje). V povprečju jih je bilo 2.286 na dan, na uro pa 286. Absolutni vrh pa je predstavljalo 800 izvedenih transakcij v eni sami uri.

Ob navedenih številkah so v knjižnici toliko bolj zadovoljni s predlogom ajdovskih občinskih svetnikov, da ji z rebalansom namenijo del sredstev za tehnološko posodobitev.