Tridnevnica na Ustjah

datum: 10.08.2016
kategorija: Novice

Na Ustjah se vsako leto v začetku avgusta spomnijo na tragični dogodek iz druge svetovne vojne, ko se je italijanska soldateska kruto znesla nad vasjo. Požgali so praktično celo vas in ubili osem ljudi. V spomin in opomin na 8. avgust 1942 bodo Ušani tudi letos pripravili več dogodkov. Tokrat je napovedano kar tridnevno dogajanje.

Že v petek, 12. avgusta se obeta zanimiv glasbeni večer z vrhunskimi vsestranskimi glasbeniki (Janez Dovč, Boštjan Gombač in Goran Krmac), ki preigravajo slovensko ljudsko glasbo v sodobni preobleki.

Sobota bo v znamenju likovnega ustvarjanja – umetniki bodo po vasi iskali zanimive podobe in jih zvečer postavili na ogled v večnamenskem prostoru sredi vasi. Nedeljsko dopoldne bo športno obarvano s tekom generacij, zvečer pa bodo še spominske slovesnosti - v cerkvi, pri spomeniku pobitim talcem in nato še sredi vasi, kjer bo slavnostni govornik župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Izkupiček od srečelova v zabavnem delu programa bo namenjen domačemu društvu Numulitus, ki ob pomoči Krajevne skupnosti Ustje bdi nad prireditvijo in tudi sicer skrbi za družaben utrip v kraju.

Foto Matej Puc