Kar 50 testnih izkopov v ajdovski Kastri

datum: 17.08.2016
kategorija: Novice

Potem ko je podjetje GEARH na območju ajdovske Kastre že pred časom opravilo georadarsko raziskavo, je Zavod za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica oblikoval nove kulturnovarstvene pogoje pred prenovo Lavričevega trga oziroma starega mestnega jedra Ajdovščine.

V zavodu so namreč temeljito preučili izsledke, pridobljene s sodobno tehnologijo in predvidevajo, da se na globini dobrega metra skrivajo številni ostanki rimskodobne poselitve. Pred začetkom prenove bo tako treba opraviti skoraj 50 testnih izkopov na širšem območju Kastre. Kulturnovarstveni pogoji zahtevajo testna sondiranja večinoma površine 1 x 2 m, nekaj pa je tudi večjih. Skupaj bo tako treba zakopati na dobrih sto kvadratnih metrih površin. Do določene globine (asfalt, tampon) je možno delo s stroji, nakar bodo nadaljevali ročno.   

 

Največ, kar 20 sond je predvidenih na osrednjem trgu, šest na Prešernovi ulici, štiri na Gregorčičevi, presenetljivih sedem pa celo izven severnega obzidja Kastre v bližini mosta čez Lokavšček. Ostale sonde so predvidene po gasah severnega dela mestnega jedra, skupaj torej 47 sond. Občina kot investitor bo morala financirati tudi »poizkopavalno obdelavo arhiva arheološkega najdišča«.

Občina zdaj išče izvajalca, ki mora biti specializiran za takšno delo in mora pridobiti soglasje Ministrstva za kulturo.

Seveda bodo testni izkopi potekali pod budnim očesom varuhov kulturne dediščine, ki bodo ob morebitnih najdbah pogoje sproti prilagajali.