Plodovi občinske njive v Mercator centru

datum: 08.09.2016
kategorija: Novice

»Ob letošnjem dolgem sušnem obdobju, z visokimi temperaturami in brez omembe vrednega dežja (z dodatki burje) v Vipavski dolini je smiselno razmišljati o novih rastlinah, ki bi lažje prenašale te ekstremne pogoje,« je ob predstavitvi letošnjega pridelka z 'občinske njive' dejala direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc.

 

 

Že lanski poskusni nasad z manj znanimi kulturami je postregel s spodbudnim pridelkom, ki so ga potem razdelili šolam, vrtcu in domu za starejše. Tudi letos so za dolino neobičajne vrste dokazale, da bi se dalo z njimi zaslužiti. To je tudi glavni namen projekta, da bi namreč kmete navdušili za pridelavo novih vrst sadja in zelenjave.

njiva16aPrizadevanja občine so prepričala tudi strokovnjake Umanotere, ki so Občino Ajdovščina razglasili za trenutno vodilno občino v Sloveniji na področju ukrepov prilagajanja na podnebne spremembe.

»To pa še ne pomeni, da občina Ajdovščina ne bi še naprej s subvencijami podpirala tradicionalne kmetijske pridelave v dolini, kar dokazuje tudi s prizadevanji po možnostih odkupa letošnjega pridelka grozdja,« je še dejala direktorica.

Rajko Črv iz Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina je nato podrobneje predstavil letošnje novosti z občinske njive - s poudarkom na rentabilnosti oziroma tržnem potencialu posamezne kulture in nato tudi popeljal obiskovalce na ogled nasada, ki leži pod Fructalom ob desnem bregu Hublja.

mihaLjubiteljska kuharja Miha Bratina in Peter Bajnoci ter Matjaž Mahkovec iz hotela Gold klub so nato obiskovalcem ponudili priložnostne jedi, pripravljene s sestavinami letošnjega pridelka.

Stojnica z vrtninami bo v Mercator centru na ogled še do 17. ure, popoldanska predstavitev z degustacijo in vodenim ogledom poskusnega nasada bo ob 15.30.