Ob 120-letnici rojstva o Pilonovih začetkih

datum: 23.09.2016
kategorija: Novice

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini so sinoči, prav na 120. obletnico umetnikovega rojstva, odprli razstavo Začetki, ki Vena Pilona z lastnimi deli ter z deli njegovih goriških sodobnikov umešča v prostor in čas.

 Osrednja pozornost je na razstavi namenjena Pilonu in njegovim začetkom – prvim študijskim poskusom v oljni tehniki na karton in prvim risbam. Med njimi kraljuje avtoportret, perorisba s tušem iz leta 1914. Ob Pilonovih zgodnjih delih – krajinah, portretih, figurah – so razstavljena dela njegovih kolegov in sodobnikov z Goriške. Razstavo je predstavila direktorica Tina Ponebšek ter poudarila, da so mnogi eksponati prvič na ogled javnosti. Ob razstavi je izšel obsežen katalog, besedila so pripravili umetnostni zgodovinarji dr. Irene Mislej, Verena Koršič Zorn in Alessandro Quinzi.

Veno Pilon - začetki Alojz Klemenčič »Verjamem, da bo tudi 120 letnica rojstva Vena Pilona naplavila dodano vrednost že sicer dobro poznanemu in raziskanemu delu našega slikarja. Ne samo zaradi razstave in kataloga, pač pa zavesti, da je v Ajdovščini živel in ustvarjal velikan slovenske umetnosti in tu tudi ustvaril verjetno najpomembnejša svoja dela,« je dejal podžupan Občine Ajdovščina Alojzij Klemenčič, vendar dodal, da bomo veliko morali storiti tudi sami: »Veno Pilon in z njo Pilonova galerija morata postati za Ajdovščino tako značilna, kot je veduta grajskega vrta in stolpa s cinami, torej naš zaščitni znak.«

Razstava Veno Pilon, Začetki bo na ogled vse do 20. novembra. V tem času bo Pilonova galerija pripravila vrsto vodenih ogledov in delavnic.