Razpis za 21. Vinsko kraljico Slovenije

datum: 04.10.2016
kategorija: Novice

V januarju 2017 bo Pomurski sejem okronal 21. Vinsko kraljico Slovenije, zato je že objavil razpisno besedilo. K prijavi vabijo dekleta, ki poznajo in spoštujejo izročilo slovenskega vinarstva in vinogradništva ter spoštujejo našo vinorodno domovino in njene zaklade.

 

Doslej je slavo slovenskih vin in njenih pridelovalcev ter slovenskih vinorodnih dežel po domovini in prek njenih meja širilo pet deklet iz Vipavske doline, torej četrtina vseh okronanih kraljic.

2000: Martina Stegovec od Sv. Martina (Brje),

2005/06: Maja Cigoj iz Črnič,

2007: Maja Benčina iz Lož,

2009: Karolina Kobal iz Vrhpolja in

2014: Špela Štokelj s Planine (na fotografiji v kleti rojstne hiše Matije Vrtovca v Jakulinih).

Vinska kraljica Slovenije skrbi za promocijo slovenskih vin, vinogradništva in slovenske vinorodne dežele. Vinska kraljica Slovenije v domovini in svetu predstavlja slovenski turizem in slovensko kulturno dediščino. Širi kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina …

Vinsko kraljico Slovenije vsako leto izbere posebna komisija na osnovi javnega natečaja. Za ta laskavi naziv se lahko potegujejo dekleta, ki dokažejo dobro splošno znanje, poznavanje vinogradništva in vinarstva v Sloveniji ter znanje pri ponujanju in postrežbi vina. Znati morajo suvereno javno nastopati v slovenskem in v enem od svetovnih tujih jezikov.

Prijave za Vinsko kraljico Slovenije 2017 zbirajo do 24. oktobra 2016.