O moči burje

datum: 07.10.2016
kategorija: Novice

V sejni sobi Občine Ajdovščina poteka delovno srečanje partnerjev projekta Wind Risk. Projekt Wind Risk prispeva k boljšemu razumevanju problematike silovitega vetra in vetrnih sunkov ter izboljšanju pripravljenosti nacionalnih in lokalnih sil za zaščito in reševanje.

 

Delavnica Wind risk 7okt016Občina Ajdovščina skupaj z Univerzo v Ljubljani, Tehnično Univerzo v Dortmundu in Univerzo v Splitu uspešno izvaja projekt Wind Risk, v okviru Finančnega instrumenta za civilno zaščito Evropske komisije. Vrednost dvoletnega projekta znaša 400.000 evrov, pri čemer Evropska komisija zagotavlja 75 % sredstev.

Poseben poudarek namenja projekt nenavadnim pojavnim oblikam silovitega vetra kot posledice klimatskih sprememb. Visokofrekvenčne (neuradne) meritve vetra namreč tudi v Ajdovščini opozarjajo, da zlasti burja dosega večje hitrosti od pričakovanih. To kaže na nujnost obravnave in iskanja boljše pripravljenosti na ta fenomen. O tem danes v Ajdovščini razpravljajo domači in tuji strokovnjaki, v popoldanskih urah pa si bodo ogledali posledice burje in žleda na Gori.