Teden filma (7.do 14.oktober) in filmska vzgoja

datum: 08.10.2016
kategorija: Novice

Včeraj se je v Ajdovščini začel teden filma, združen z že tretjo izdajo filmske vzgoje za učence osnovnih šol na gornjem Vipavskem. Letos se projektu Filmska vzgoja prvič pridružujejo tudi dijaki Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine.

Projekt je nastal v sodelovanju osnovnih šol in Zveze kulturnih društev – ZKD Ajdovščina z namenom, da bi s pomočjo filmske umetnosti sodelovati pri vzgoji samostojno razmišljujočega in kritičnega mladega človeka, ki zna ločevati med vsebinami in praksami, kakršne prinaša sodobno življenje.

Tako so si je včeraj v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini dijaki ogledali filma Razred in Nikogaršnji otrok. Predstave bodo potekale še ves teden, ko se bodo v dvorani zvrstili osnovnošolci iz šestih osnovnih šol na gornjem Vipavskem. Ogledali si bodo filme, primerne njihovi starosti, to sta Mali princ in Bekas. Skupno se bo udeležilo filmskih predstav več kot 2.600 učencev in dijakov.

Vse šole in učitelji bodo mlade gledalce vnaprej pripravili na ogled filma s tematskimi razpravami, po ogledu pa se bodo še dodatno posvetili sporočilu predstav.

Za izbor filmov in vsebine, ki naj jih predstave izpostavljajo, kot tudi organizacijske zadeve (ogled vseh šol, je namreč velik organizacijski, logistični in varnostno-prometni zalogaj) je poskrbela skupina učiteljev. Za usklajevanje med šolami skrbi Mirjam Kalin, ravnateljica OŠ Dobravlje, ki je tudi ena od pobudnic projekta.

Eden od dolgoročnih ciljev ZKD, ki je s pomočjo občine Ajdovščina finančno podprla filmsko vzgojo v šolah, je tudi, da na ta način vzpodbuja mlade, da s pomočjo učiteljev in mentorjev pristopijo k lastni in samostojni ustvarjalni filmski poti. Ker učitelji nagovarjajo k sprejemanju filmske umetnosti že osnovnošolce, bodo poznejši srednješolci že imeli podlago, da film, njegovo sporočilo in vrednote še nadgradijo.

Artur Lipovž