Defibrilatorja v Podkraju in Črničah

datum: 18.10.2016
kategorija: Novice

Rdeči križ Ajdovščina bo v počastitev Evropskega dneva oživljanja (18. oktober) postavil dva defibrilatorja in sicer v Podkraju in Črničah.

Danes bo ob 18.30 krajša slovesnost v Podkraju, kjer bodo napravo namestili na tamkajšnji podružnični šoli. Zbrane bosta nagovorila predsednik Rdečega križa Ajdovščina Rajko Troha in predsednik krajevne skupnosti Podkraj Metod Bizjak. V prostorih šole bo sledilo usposabljanje o uporabi defibrilatorja in nudenju temeljnih postopkov oživljanja. Predavanje je namenjeno vsem krajanom in tudi ostalim, ki bi želeli pridobiti ali obnoviti znanje. Usposabljanje bodo izvedli predavateljica prve pomoči in člani ekipe prve pomoči RK Ajdovščina. 

V četrtek bo podoben scenarij še v Črničah, prav tako ob 18.30. Defibrilator bo tudi v Črničah nameščen na podružnični šoli, dogodek pa bo ob Trohi pozdravila še predsednica krajevne skupnosti Črniče Bruna Kastelic. Učenci bodo izvedli še krajši program, nakar bo v prostorih krajevne skupnosti še usposabljanje o uporabi defibrilatorja.

Napravi za oživljanje so namestili na šolski stavbi, ker sta v obeh primerih v središču vasi in tako najbolj 'pri roki', pa tudi zato, ker Evropski dan oživljanja letos poteka pod geslom »Otroci rešujejo življenja«. Statistika pravi, da se 70 % vseh srčnih zastojev zgodi v prisotnosti družinskih članov, torej tudi otrok. Ugotavljajo tudi, da se otroci nad 12 let v takšnih primerih bolje odzivajo na navodila in se lažje naučijo uporabljati napravo. Zato se stroka zavzema za začetek učenja v mladih letih, da oživljanje postane enako enostavno kot plavanje ali kolesarjenje: otroci ne bodo pozabili, kako rešiti življenje.