Gasilci z novim vozilom

datum: 22.10.2016
kategorija: Novice

Gasilsko reševalni center (GRC) Ajdovščina je bogatejši za novo pridobitev, za vozilo za tehnično reševanje z dvigalom (TRV-2D). Vozilo je že v Ajdovščini in gasilci se že usposabljajo za upravljanje z njim, slavnostna predstavitev pa bo v četrtek, 27. oktobra.

tvr1GRC Ajdovščina je posodobil svoj vozni park z zmogljivejšim in sodobnim vozilom, saj je bilo sedanje vozilo staro že 35 let, zadnja leta je bilo brez dvigala, ki so ga morali izločiti iz uporabe. Novo vozilo je opremljeno za tehnične intervencije (burja, poplave, težje prometne in železniške nesreče, nesreče z nevarni snovmi …). Premore zmogljivo dvigalo dolžine 17,8 m, ki ima možnost priklopa reševalne košare.

 

Nabavna vrednost vozila je visoka, dobrih 390 tisočakov. Tri četrtine je zagotovil proračun občine Ajdovščina (291 tisoč evrov), četrtino pa je primaknila država oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje. Približno 50 tisoč evrov je vredna še oprema, ki so jo prestavili iz starega vozila (črpalke za nevarne snovi, sesalec za umazano vodo in naftne derivate, potopna črpalka ter druga reševalna oprema).

Gre vsekakor za zelo koristno pripravo pri reševanju vsakovrstnih nesreč, s katerimi se dnevno soočajo poklicni gasilci. Zmogljivosti novega vozila bodo prikazali na reševalni vaji prometne nesreče z udeleženim tovornim vozilom – cisterno in sicer v četrtek, 27. oktobra, ob 13.30, na dvorišču podjetja Slocar d.o.o.