Čestitka župana ob današnjem prazniku – dnevu suverenosti

datum: 25.10.2016
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, cenjeni občani, voščim vam za državni praznik, dan suverenosti, ki skupaj z dnevom samostojnosti in enotnosti ter dnevom državnosti tvorijo trojček praznikov, ki predstavljajo nedeljivo celoto poti v samostojnost.

Ta pot od ideje o neodvisni in samostojni državi Sloveniji do njene uresničitve ni bila lahka in ne enostavna. Snovanje države pa je bil zgodovinski proces, ki je v tistih prelomnih časih terjal tudi veliko poguma. Najprej je morala dozoreti odločitev, da samostojna država ni le pobožna želja, temveč je tudi dejansko uresničljiva. Tej odločenosti so sledili številni večji ali manjši osamosvojitveni koraki na poti do cilja. Proces osamosvajanja se tudi z 10-dnevno vojno še ni končal, ampak se je zavlekel v jesen, na konec oktobra, ko se je iztekel moratorij o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, uvedli smo svoj denar in jugoslovansko predsedstvo je na svoji seji sklenilo, da bo zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. Vojaki armade so območje severne Primorske zapustili že nekaj dni prej, nazadnje so zapustili še vojašnico v Vipavi.

 

Morda se pomembnosti tistega oktobra pred četrt stoletja ljudje niti niso dovolj zavedali. Če bi se, morda ne bi imeli takšnih težav, kot smo jim priča danes. Pogosto slišimo, da tako visoke narodove enotnosti nismo več sposobni doseči. S tega vidika so obletnice, proslave in prazniki primerni vsaj za to, da nas spomnijo, da smo v najtežjih časih zmožni neverjetnih dejanj in dosežkov, da so težke okoliščine tiste, ki nas povežejo in združijo. Naj nam bo ta misel v spodbudo in vodilo v času, ki sicer ni tako prelomen kot pred četrt stoletja, je pa dovolj zahteven in bi tudi potreboval enotnost ali vsaj enotno platformo, da bi lahko mobilizirali svoje potenciale, tako na državni kot lokalni ravni. V naši občini smo zastavili visoke cilje. Samo s povezovanjem naših najboljših potencialov jih bomo lahko uresničili. Iz obdobja pred četrt stoletja pa lahko črpamo spoznanja, kako pomembni so odločnost, pogum, domoljubje, zaupanje, znanje … Za uspeh namreč potrebujemo dobre odločitve in veliko odločnosti. Naj nas vodi misel, da znamo in zmoremo.