Plodovi občinske njive v fotografiji

datum: 04.11.2016
kategorija: Novice

Razstavni panoji ob pešpoti skozi grajsko pasažo proti vrtcu ob Hublju so dobili nove fotografije. Avtor je Peter Bajnoci, ki je skozi objektiv ujel nekatere letošnje plodove iz poskusnega nasada eksotičnih rastlin.

Ob urejanju novega parkirišča za starim mlinom so postavili še razstavne panoje za umetniške fotografije. Za prvo razstavo je tedaj poskrbelo Fotografsko društvo Veno Pilon iz Ajdovščine s fotografskimi pogledi na ajdovske znamenitosti. Vsebino panojev naj bi menjali vsakih nekaj mesecev. Projekt Zeleni izziv Občine Ajdovščina je s svojo domiselnostjo vzbudil zelo veliko medijske pozornosti širom po Sloveniji - eksotična njiva, barviti plodovi, čudna in nenavadna imena - zakaj jih tudi sami ne bi primerno ovekovečili?

panoji2Podnebne spremembe, opuščanje kmetijskih površin ter spodbujanje lokalne samooskrbe so botrovali zamisli o uvajanju tujih kmetijskih kultur v našem okolju. Tako poskusni nasad trajnic kot  enoletnih vrtnin naj bi pokazala, katere kulture bi morebiti uspevale v naših podnebnih posebnostih in morda tudi vzpodbudile tržno pridelavo.  

Letos so v poskusnem nasadu posadili zeleno in rdečo okro, momordiko, andske jagode, mehiški zeleni paradižnik, pepino ter dve sorti melon, lubenico in japonsko belo redkev, sladki krompir, zeleno romanesco in vijola sicilijansko cvetačo.

Drugo leto uvajanja novih kmetijskih kultur je letos svoj epilog dobilo septembra na razstavi in predstavitvi v Mercator centru v Ajdovščini. Da vrtnine niso samo lepe in zanimive, ampak tudi užitne in okusne, so z izbranimi jedmi dokazali kuharji, med katerimi je bil tudi Peter Bajnoci. Nenavadne oblike in barvne kombinacije so ga navdušile, poprijel je za fotoaparat in beležil utrinke, ki so zdaj na ogled ob novem parkirišču.