Župani iz Burgundije na obisku

datum: 08.11.2016
kategorija: Novice

Župan Tadej Beočanin je dopoldne v Vipavskem Križu pripravil sprejem za 80 člansko delegacijo iz francoske pokrajine Burgundije. V delegaciji so župani in drugi predstavniki občin, ki se v organizaciji francoskega veleposlaništva mudijo na tri dnevnem obisku Slovenije.

franc2Goste iz Burgundije sta v grajski kleti najprej pozdravili Maja Krapež in Nikita Kodrič, dijakinji srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine. V francoskem jeziku sta predstavili skupne točke, ki ajdovsko občino povezujejo s Francijo: vsestranski umetnik Veno Pilon, ki je dobršen del svojega življenja preživel v Franciji, pa vinska kultura oziroma tradicija pridelave vin in s tem povezano gostoljubje, nenazadnje pa tudi profesor francoskega jezika na ajdovski gimnaziji Samuel Farsus, rojen Francoz, ki je tudi kratek a prisrčen program zasnoval. Dekleti sta odrecitirali še besedilo slovenske himne v obeh jezikih in doživeli nedeljeno navdušenje gostov.

 

franc3Župan Tadej Beočanin je v nadaljevanju predstavil glavne značilnosti Vipavske doline, ukrepe občine za spodbujanje gospodarstva in možnosti vlaganja v občini ter na konkretnih primerih pokazal potenciale vipavskega turizma – adrenalinske športe, rimsko, industrijsko in kulturno dediščino ter seveda vinsko in kulinarično ponudbo. Goste je presenetil s podatkom, da v dolini pridelujemo vina iz kar 25 sort grozdja, v pokušino pa jim je ponudil pet izbranih vin - ob domačem pršutu, siru ter pečenih kostanjih.