Poklon Martinu tudi v Ajdovščini

datum: 10.11.2016
kategorija: Novice

Martinovo je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu, njivi in vinogradu, nekakšen slovenski zahvalni dan. V vinorodnih deželah je seveda martinovo toliko bolj vinsko obarvano, na Vipavskem še posebej.

Gos - kot sinonim martinovanjske pojedine - pa pri nas nikoli ni imela domovinske pravice. Klub nekaterim poskusom tovrstne komercializacije jo je 'kralj živali' v vseh svojih pojavnih oblikah povozil na celi črti. In če ob tem ter kozarcu novega zadišijo še pečeni kostanji, bo tradiciji (in želodčkom) zadoščeno – vsaj tako meni predsednik Krajevne skupnosti Ajdovščina Valentin Krtelj, ki je prav na sv. Martina god oklical poklon temu priljubljenemu svetniku. Dogajalo se bo v atriju Doma krajanov na Prešernovi ulici 26 v Ajdovščini. V Ajdovščini sicer ni prav veliko trt, kar pa še ne pomeni, da meščani ne bi smeli častiti vinskega zavetnika kar v svojem mestu. To bo priložnost za sproščen klepet ob koncu tedna in ko se ogreje kri, tudi za lepo slovensko pesem. Napoved vremena sicer prirediteljem ne gre najbolj na roko, toliko bolj pa nacionalna akcija pod šifro 0,0.

 

V Sloveniji, ki ima tri vinorodne dežele in devet okolišev, je sv. Martin nasploh zelo priljubljen, saj mu je posvečenih več kot 120 cerkva. Samo v ajdovski občini so tri cerkve posvečene sv. Martinu – v Gaberjah, Žapužah in nad Brjami – pri sv. Martinu.