Planinske Družinske zdraske

datum: 28.11.2016
kategorija: Novice

Sinoči je na Planini premiero doživel projekt Društva gospodinj in dramske skupine Planina s pomenljivim naslovom Družinske zdraske. Osrednji lik letošnjega raziskovalnega, pevskega in gledališkega dela je – moški. Je že res, da ženska podpira tri vogale v hiši, vendar če mož ne bi podpiral četrtega, bi streho odnesla burja, hiša pa bi se posula, menijo ustvarjalci letošnjega projekta na Planini.

Vilma Česen, predsednica Društva gospodinj z dramsko skupino Planina, skupaj z enim od akterjem zanimive razstave v živo, ob premieri na Planini. Zadnja novembrska nedelja je na Planini rezervirana za Društvo gospodinj in dramsko skupino Planina. Prvič so se predstavili pred natanko desetimi leti z zgodbo o tem, kako nastane kruh. Sledilo je oživljanje tradicije ohceti na Planini, potem so se posvetili sajenju in cepljenju trte, raziskovali bogat jamski svet. V letu 2010 so pobrskali po novejši zgodovini in nas spomnili na čase udarništva za vodovod in telefon, sledila je zabavna pripoved o oddajanju mleka. Lani pa so nas opomnili na pomen domačih semen. Skozi desetletje so nastajali filmi, knjige, koledarji, gospodinje so iz pozabe potegnile »figovo kofje«, si izmislile »planinčke« …

Poznate tole napravo? Tudi s takimi zadevami so se nekdaj ubadali moški :))) Letos pa so gospodinje in dramska skupina v ospredje postavili moškega. Kaj je v časih, ko še ni bilo električnih in elektronskih naprav (ko še ni bilo kavčev in televizij) počel podeželski mož in kaj počne danes. Moški je bil osrednja figura pesmi pevskega zbora gospodinj pod vodstvom Janje Pirnar, ki so navdušile s harmonikašem Joškom Ferjančičem. O moških je govoril dokumentarni film, ki je skozi stare črnobele fotografije pričal o ustvarjalnosti, skrbnosti, družabnosti nekdanjega moža. Gospodinje so zbirale fotografije, strokovno jim je tudi tokrat pomagala etnologinja Jasna Fakin Bajec, film sta pripravila Mateja in Blaž Rosa.

Kvartanje je bilo nekdaj eno bolj običajnih družabnih opravil ... možje na fotografiji igrajo teršet. Tudi avtorska komedija Dušana Česna je v ospredje postavila može. Zdrahe v sodobni družini, kjer se zaradi takšnih ali drugačnih stisk v premajhni hiši z eno samo televizijo gnete preveč generacij, so nekaj čisto običajnega in nadvse zabavnega, če jih opazujemo na odru. Rešujemo jih vsak po svoje, tudi zdraske v novi planinski komediji se srečno končajo.

Nadvse zanimiva in povedna je bila razstava v živo, postavljena v zgornje nadstropje stare šole na Planini. Prikazovala je moža nekoč, pa tudi danes. Nekdaj so možakarji kvartali, pletli košare, šivali šulne … današnja slika moškega pa je bila humorno prikazana v kuhinji, medtem ko žena s prenosnikom počiva na kavču …

Nekdaj so morali biti moški iznajdljivi, bolj ali manj vse so naredili sami, pozimi so pletli košare, popravljali čevlje ... Družinske zdraske so uspešno in ob obilici smeha preživele premiero na domači Planini ter dokazale, kako pomemben je četrti vogal v hiši. V naslednjih tednih in mesecih pa bodo zdraske zaokrožile še po okoliških dvoranah. Že to nedeljo, 4. decembra, v Ajdovščini, 18. decembra pa v Vipavi. Ogled priporočamo!