Georadar se ni motil – prvi izkopi v Kastri

datum: 08.12.2016
kategorija: Novice

V starem mestnem jedru Ajdovščine so začeli s testnimi izkopi. Najprej so zakopali ob mostu čez Lokavšček. Že prvi izkopi so potrdili, da se georadar ni zmotil in da so pod zemljo dejansko ostanki objektov. Iz katerega obdobja, bodo ugotovili varuhi kulturne dediščine, ki tudi sicer bdijo nad izkopi.

Potem ko je podjetje GEARH na območju ajdovske Kastre že pred časom opravilo georadarsko raziskavo, so v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica temeljito preučili izsledke in se odločili za 47 testnih izkopov, ki naj bi potrdili ali ovrgli, da gre za ostanke bodisi rimskodobne ali srednjeveške poselitve.

gregorc2Občina Ajdovščina je potem objavila razpis za izvajalca izkopov, ki mora imeti licenco s za kulturo za opravljanje arheoloških izkopavanj. Najugodnejše je bilo podjetje Avgusta iz Idrije, ki je kandidiralo skupaj s podjetjem Stopar iz Lokavca - za zemeljska dela. Sonde so namreč velikosti 1 x 2 m, nekaj je tudi večjih, do določene globine (asfalt, tampon) je možno delo s stroji, nakar je treba nadaljevati ročno.

Vseh sond bo skoraj 50, največ na Lavričevem trgu, kjer pa bodo začeli kopati po novem letu. Prej naj bi sondaže opravili po vpadnih ulicah oziroma gasah. Že pri interpretaciji georadrskih posnetkov so bili strokovnjaki presenečeni nad morebitnimi ostalinami pri Gregorčevih ob Lokavščku, kar pa je že zunaj severnega obzidja Kastre. Izkazalo se je, da so georadarski izsledki točni in so na označenih mestih dejansko našli kamnite ostaline neke gradnje. Ali gre morda zgolj za temelje mosta, ki je iz Kastre čez Lokavšček peljal v Papirnico, ali gre za gradnje iz starejših obdobji zgodovine, bodo seveda ugotovili arheologi. Ob izkopih, ki so ponekod globji od dveh metrov, so naleteli tudi na ostanke keramike ipd.

O morebitnih zaporah prometa na bodočih lokacijah testnih izkopov bo sproti obveščeno na spletni strani občine Ajdovščina pod rubriko 'Cestne zapore'.