Srebro za ajdovsko pivovarno

datum: 17.01.2017
kategorija: Novice

Za ajdovsko mikro pivovarno Pelicon je bil pretekli konec tedna izjemno mednarodno uspešen. Tudi na diplomatskem parketu se je točilo ajdovsko pivo in sicer si je britanski zunanji minister Boris Johnson med protokolarnim obiskom v Ljubljani privoščil Pelicon Yes Boss! Glavna novica pa prihaja iz Prage, kjer je na prestižnem ocenjevanju piv Pelicon Coffee Stout osvojil srebro!

V tem, da sta zunanja ministra Johnson in Erjavec v Ljubljani nazdravila z ajdovskim pivom, je tudi nekaj simbolike: »Za našo pivovarno je to velika čast, saj smo idejo za podjetniško pot dobili ravno v Londonu, v času Johnsonovega županovanja,« pove Anita Lozar iz pivovarne Pelicon, kjer so z velikim veseljem sprejeli sporočilo iz Prage, da je na mednarodnem tekmovanju World Beer Idol njihov Coffe Stout prejel srebrno medaljo. Piva so ocenjevala velika sodniška imena iz pivskega sveta: »Ponosni smo, da so njihovi nosovi in brbončice, med vsemi prispelimi vzorci, zaznale prav naš Coffe Stout kot pohvale vreden!« Za nagrade se je potegoval cvetober craft pivovarn s celega sveta, med njimi tudi velika imena kot sta belgijski pivovarni Duvel in Delirium (obe sta odnesli bron). Nagrada je še toliko bolj sladka, saj prihaja iz svetovno znane pivske dežele.

Coffee Stout je ocenjevalce, med katerimi so bili tudi tisti, ki so pomagali graditi evropsko in svetovno pivsko kulturo, navdušil s svojim bogatim temnim telesom, uravnoteženim z grenčico slovenskega hmelja in kavnim pookusom, ki se dolgo zadrži v ustih. S svojimi 8 % alkohola dobro kljubuje sladicam in glavnim jedem, enako dobro pa opravi svoje delo ob posebnih priložnostih.

Pivo Coffee Stout je nastalo kot ideja o sodelovanju z butično pražarno Escobar z Vrhnike, ki praži odlično kavo Marcala iz Hondurasa. Coffee Stout je danes mogoče poskusiti tudi v Italiji in na Hrvaškem.

Pivovarna Pelicon je majhna neodvisna pivovarna s sedežem v ajdovskih Palah, pod taktirko pivovarja Mateja Pelicona in oblikovalke Anite Lozar. Konec leta 2013 sta na trg poslala prvi zvarek, od takrat pa sta razvila že več kot dvajset samosvojih receptov za piva, ki vseskozi prinašajo nagrade po izboru pivcev in iz različnih tekmovanj doma in v tujini. Pivovarna Pelicon je tudi organizator ajdovskega festivala piva Pivomanija, ki se odvije prvo septembrsko soboto v Ajdovščini.

Foto Miha Bratina, Bratinov