Kulturni praznik v Pilonovi galeriji

datum: 06.02.2017
kategorija: Novice

Na dan pred kulturnim praznikom vabi Pilonova galerija na odprtje razstave likovnih del dijakinj in dijakov ajdovske gimnazije, njihov pogled na začetke ustvarjanja Vena Pilona. Pester pa bo v galeriji tudi praznični 8. februar.

 »Realno nerealen« je naslov razstave gimnazijcev, vzet iz Pilonove avtobiografije Na robu, tako je naslovljeno poglavje, v katerem Pilon opisuje svoja srednješolska dela. »Razstava odstira svojevrsten pogled tridesetih gimnazijk in gimnazijcev na začetke ustvarjanja mladega Pilona; njihova dela so neke vrste današnje poustvarjanje njegovih najzgodnejših slik v olju,« so zapisali v Pilonovi galeriji v sporočilu za medije. Ustvarjalnost sodobnih gimnazijcev je kljub temu, da so poskušali ohraniti čim večjo podobnost s Pilonom, popolnoma drugačna, samosvoja in različna od navdihujočega ustvarjalca. Dela so nastajala v okviru razstave Veno Pilon, začetki (od septembra do novembra 2016). Galerija že dobro desetletje v sodelovanju s Srednjo šolo Veno Pilon izvaja ustvarjalni projekt z dijaki – prav sodelovanje z mladimi je eno do poglavitnih poslanstev galerije. Odprtje razstave bo 7. februarja ob 13. uri, brezplačno si bo mogoče razstavo ogledati vse do nedelje, 26. februarja.

 

Še posebej živahno pa bo v Pilonovi galeriji na praznični 8. februar, ko vabi na program brezplačnih kulturnih dobrot. Ustvarjalne delavnice za otroke, ogled občasne razstave dijakov Realno nerealen, vodenje po Pilonovi stalni zbirki, animirano vodenje po galeriji za otroke in družine, za zaključek prazničnega programa pa se obeta še glasbeni večer s predstavitvijo glasbeno-literarnega projekta skladateljice Bojane Šaljić Podševa. Več o programu  …