Poklon kulturi

datum: 09.02.2017
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je sinoči potekala osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v občini. Slavnostni govornik Peter Bajnoci je opomnil, da je ponujene kulturne grižljaje domačih umetnikov primerno konzumirati. Osrednje dejanje slovesnosti pa je bilo podelitev letošnjih priznanj Zveze kulturnih društev Ajdovščina.

Letošnja priznanja so prejeli:

KUD Javorov hudič, za vključevanje mladih v kulturno dogajanje v občini in izjemno ustvarjalno obogatitev gledališke, lutkovne, filmske, glasbene in plesne dejavnosti;

KUD Razpotje Col za dolgoletno ohranjanje in negovanje zborovske pesmi in bogatitev kulturnega dogajanja na Gori, v občini in domači krajevni skupnosti;

Vanda Žvanut za izvirno ljubiteljsko literarno ustvarjanje in bogatitev kulturnega dogajanja na področju govorjene in pisane besede v poeziji in prozi.

Veliko priznanje Zveze kulturnih društev Ajdovščina pa je prejel Danilo Jejčič, za prispevek h kakovostni rasti Pilonove galerije, pedagoško delo in izjemen ustvarjalni opus, ki občino postavlja v središče likovne ustvarjalnosti.

Kulturni program proslave so oblikovali pevci iz razreda profesorice Jerice Rudolf Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, ki so imenitno predstavili samospeve slovenskih avtorjev, na besedila slovenskih pesnikov.

V sklopu praznovanja kulturnega praznika je v avli dvorane oživela razstava z naslovom Castra na dnu morja. Člani društva Poc so se lotili zanimivega projekta – razstavo svojih glinenih izdelkov so namreč postavili na dnu morja ter jih kasneje, ko so že dobili »patino« in so se morski prebivalci že navadili na novo okolje, fotografirali – te fotografije si še do 22. februarja lahko ogledate v avli Dvorane prve slovenske vlade.