Tudi Triglav z ajdovskim brezpilotnikom

datum: 07.03.2017
kategorija: Novice

Med obiskom vlade v regiji je ministrica za obrambo Andreja Katič obiskala ajdovsko podjetje C-Astral. Ministrstvo za obrambo je oktobra 2015 s podjetjem C-Astral podpisalo pogodbo za dobavo štirih kompletov brezpilotnih sistemov v skupni vrednosti 1.280.000 evrov.

V podjetju C-Astral se je ministrica sestala z vodstvom podjetja in si ogledala proizvodnjo brezpilotnih letalnikov, ki je rezultat uspešnega raziskovalno-razvojnega projekta. Na podlagi javnega poziva Ministrstva za obrambo ga je leta 2006 pridobila tedanja Politehnika v Novi Gorici. Razvoj in proizvodnja letalnikov sta vzorčni primer dobrega sodelovanja obrambnega sistema z raziskovalno dejavnostjo, iz katerega je nastalo novo podjetje. Podjetje C-Astral je danes v svetu eden vodilnih proizvajalcev brezpilotnih letalnikov razreda mini (do 5 kg).

astral2Katičevo so ob ogledu C-Astrala zanimale tudi izboljšave, ki so jih v podjetju uvedli. Uporaba brezpilotnikov ni pomembna le vojaško, temveč tudi za pomoč ljudem v sistemu zaščite, reševanja in pomoči pri zgodnjem odkrivanju požarov ter iskanju pogrešanih oseb, kar so v ajdovski občini in štabu Civilne zaščite že preizkusili. V teku je tudi dogovor, da bi na večnamenski vojaški ladji Triglav namestili brezpilotno letalo, s čimer bi se možnosti pridobivanja podatkov na ladji precej povečale, kar je načrtovano v prvi polovici letošnjega leta. »Za Ministrstvo za obrambo je pomembno, da sodelujemo z razvojno naravnanimi slovenskimi podjetji, saj bo tako lahko v prihodnje Slovenija sodelovala na razpisih Evropske obrambne agencije in Evropske komisije,« je dejala ministrica.

Direktor podjetja C-Astral Uroš Kravos je povedal, da so projekti, povezani s Slovensko vojsko, zanje pomembna referenca. Pomembno je tudi to, da lahko tako preizkušajo svojo opremo v realni situaciji, pridobivajo izkušnje ter nadgrajujejo sistem.