Program Učnega centra Brje za leto 2017

datum: 17.03.2017
kategorija: Novice

Prenovljeni prostori nekdanje šole, kjer je urejen Učni center za predelavo kmetijskih pridelkov.

Učni center Brje je v širšem okolju že dobro poznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji. V letu 2016 se je predavanj in delavnic, ki jih je na Brjah organizirala Ljudska univerza Ajdovščina, udeležilo več kot 160 oseb iz širšega območja Vipavske doline, Goriških Brd in celo obale.

Planirane aktivnosti v Učnem centru Brje za leto 2017 objavljamo v seznamu. Izvajali jih bodo strokovnjaki z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami. Vsi, ki bi želeli izvedeti kako pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo na področju predelave sadja, ste vabljeni na predstavitev v juniju. Naj še spomnimo, da si v učnem centru lahko sami predelate lastno sadje, o tem se dogovorite na Občini Ajdovščina.

Marec 2017: Praktični prikaz izdelave mila po hladnem postopku; Danica Gračan Jevtič.

April 2017: Prikaz obrezovanja oljk; Ivan Kodrič.

Maj 2017: Predavanje - Osnove sistema HACCP in pravila glede označevanja živil; Blanka Samec.

Junij 2017: 1 - Predstavitev: Zakaj in kako pridobiti NPK Predelovalec/predelovalka sadja na tradicionalen način; Helena Furlan, svetovalka v postopku NPK ter

predavanje: Trženje in promocija izdelkov iz sadja; Blanka Samec.

2 - Praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade; Blanka Samec.

Julij 2017: 1- Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja marelic: Pogovor/učenje ob posušenih marelicah (o kvaliteti in izgledu) ter

pogovor o pripravi in sušenju drugega sadja, ki dozori v poletnih mesecih; Vera Kodrič.

2 - Predavanje – izkušnje: Pridelava sivke ter ogled njive na Brjah z več vrstami sivke, žetev in destilacija; Danica Gračan Jevtič.

Avgust 2017: Teoretična in praktična učna delavnica na temo predelave breskev: Predelava breskev v kašast sok, kuhanje marmelade; Blanka Samec.

September 2017: Teoretična in praktična učna delavnica: Predelava grozdja (mošta) v sok; Blanka Samec.

September in oktober 2017: Teoretična in praktična učna delavnica: Predelava jabolk v sok; Blanka Samec.

November 2017: Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja različnih vrst kakijev in jabolk: Pogovor/učenje ob posušenem sadju (o kvaliteti in izgledu); Vera Kodrič.

Program bo Ljudska univerza Ajdovščina izvedla glede na dozorevanje sadja, zato lahko pride do sprememb programa. Vabljeni tudi vsi, ki na Brjah še niste bili. Udeležba v programu je brezplačna, program sofinancira Občina Ajdovščina. Obvezne so prijave s spletno prijavnico na http://www.lu-ajdovscina.si/. Za pomoč pri prijavi smo vam na voljo na 041 437 785. Čas za prijavo je do zasedbe prostih mest, zato pohitite.

Naj vas še posebej povabimo v nov brezplačni krožek »Zeliščna mavrica«. Krožek bo vodila Danica Gračan Jevtič. Še posebej so vabljeni krajani Brji in okoliških vasi. Krožek sodi v program Centra medgeneracijskega učenja – CMU in bo deloval glede na cilje, ki si jih bodo zastavili člani skupaj z vodjo krožka. Srečevali se bodo enkrat mesečno v učnem centru in izmenjevali znanja na področju zelišč (poznavanje zelišč, naravna kozmetika, kulinarika, samooskrba, zelemenjava, zelišča in sadje …). Z aktivnostjo vsakega člana bo krožek vplival na osebni razvoj posameznika in tudi na dogodke na Brjah ter v lokalnem okolju.

Ker je število prostih mest tako za delavnice predelave sadja kot za krožek 'Zeliščna mavrica' omejeno, prosimo, da se na oboje čimprej prijavite.

Ksenja Sulič, Helena Furlan