Prometne zagate v risbi

datum: 25.03.2017
kategorija: Novice

Priprava prometne strategije (CPS) za ajdovsko občino je v zaključni fazi. Že v kratkem jo bodo na seji obravnavali občinski svetniki. V javni razpravi so se izoblikovale potrebe po ureditvi kolesarskih in pešpoti ter krepitev javnega prometa.

Kar 60 slovenskih občin v tem času pripravlja celostno prometno strategijo, med njimi tudi ajdovska, ki je bila uspešna na razpisu za sofinanciranje izdelave strategije. Denar je zagotovilo Ministrstvo za infrastrukturo iz programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Izdelana strategija in potrjen akcijski načrt za izvedbo sta osnova za pridobivanje evropskih nepovratnih sredstev, namenjenih ukrepom na področju trajnostne mobilnosti.

V okviru izdelave CPS v ajdovski občini se je zvrstilo več javnih obravnav, delavnic, tudi nagradnih iger in drugih dogodkov, kjer so izvajalci med občani opravili še več kot 600 anket. Občani najbolj pogrešajo kolesarske in pešpoti ter javni promet. Ene od javnih razprav se je udeležil znani ajdovski karikaturist Matija Kete, ki je v risbo domiselno ujel mnenja ljudi. Njegove stvaritve so na ogled na razstavnih panojih na pešpoti iz grada proti Hublju.