Bogata vinska bera

datum: 04.04.2017
kategorija: Novice

Vzorci za občinsko vinsko ocenjevanje so zbrani. Letošnja bera je rekordna, saj bo komisija na četrtkovem ocenjevanju pokušala kar 59 različnih vin 17 vinarjev.

 Na letošnje povabilo se je odzvalo največ vinarjev doslej, z že kar rekordnim številom vin.  59 vzorcev, več kot dve tretjini je belih, med katerimi prevladuje pinela z 11 vzorci, zelenov je 8, očitno je bilo leto 2016 ugodno tudi za sauvignone (7). Kot kaže vinarji stavijo tudi na roseje (8).

 

Ocenjevalna komisija, ki bo v četrtek, 6. aprila, zasedala v hotelu Gold Club v Ajdovščini, ima torej zahtevno nalogo. Za letošnji izbor smo poleg ekipe Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica k sodelovanju povabili še predstavnika gostinske stroke in predstavnika Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Sedemčlanski ocenjevalni komisiji pa bodo družbo delali tudi trije domači vinogradniki, katerih ocena ne bo štela, bodo pa pridobili nekaj novih izkušenj na področju prepoznavanja organoleptičnih lastnosti vina.

Izbranci – po dve najboljši vini v posamezni od petih kategoriji – bodo znani takoj po ocenjevanju. Listine odličnosti bo podelil župan Tadej Beočanin, ki bo razglasil tudi Županovo vino 2017. Dogodek bo potekal v sredo, 12. aprila, zvečer, v restavraciji hotela Gold Club v Ajdovščini. Družabni program bo popevkarsko obarvala zasedba domačih glasbenikov Barbara Šinigoj, Egon Boštjančič, Sergej Randjelović Randžo ter brata Trebižan. Na pokušini bodo vsa vina, ki bodo prejela listine odličnosti, tudi letošnje županovo. Več kot dovolj razlogov torej, da se 12. aprila zvečer srečamo v ajdovskem hotelu.