Jubilejno priznanje Mlinotestu

datum: 07.04.2017
kategorija: Novice

S predstavitvijo knjige o polstoletni tradiciji mlinarstva ob Mrzli reki so v Mlinotestu začeli z obeleževanjem visokega jubileja. Župan Tadej Beočanin je ob tej priložnosti podjetju podelil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

mlin2Od mlina na Hublju, ki ga je leta 1867 postavil Wenzel Jochmann, do današnjega Mlinotesta, enega najpomembnejših živilskih podjetij v državi, se je zgodilo veliko zahtevnih preobratov, tako v podjetju kot tudi v okolici. Jožef Krečič, nekdanji tehnolog in tehnični direktor Mlinotesta, po upokojitvi zbira in proučuje dokumente ter fotografije in jih je strnil v knjigi 'Brez moke ne bo kruha', ki je svojevrsten spomenik tradiciji mlinarstva v Ajdovščini.

»Zato je Vipavska dolina s svojimi naravnimi danostmi, tradicijo in že osvojenim tehnološkim znanjem tudi danes zavezana razvoju živilskopredelovalne industrije, ohranitev še zadnje preostale velike prehranske družbe na našem območju pa predpogoj,« je v nagovoru dejal župan Tadej Beočanin. »Grenke izkušnje z usodo večine gospodarskih stebrov v občini so narekovale, da se mora občina v primeru Mlinotesta dejavno vključiti in tako smo vstopili v njegovo lastniško strukturo. Pri tem nam ni šlo zgolj za to, da ne bi še zadnji od nekdaj paradnih konjev ajdovskega gospodarstva ušel v tuje roke, pač pa zato, da v Ajdovščini ostane sedež podjetja, s ključnimi poslovnimi funkcijami in razvojem.«

Mlinotest je namreč podjetje, ki ga je soustvarjalo več generacij iz Ajdovščine oziroma Vipavske doline, pogosto tudi na račun nižjih plač, da so lahko izpeljali vse velike investicije, neprestano vlagali v razvoj, da so lahko ostali v trendu ali ga celo narekovali. »Tudi zaradi njih se je bilo vredno potruditi, da Mlinotest ostane naš,« je nadaljeval župan. »Visok jubilej spremljajo rezultati, ki potrjujejo naša skupna prizadevanja in odločitve. Zato sem danes toliko bolj prepričan, da iz ajdovske moke kruh bo, morda pa tudi potica,« je sklenil nagovor Beočanin in predsedniku uprave Mlinotesta Davidu Nabergoju izročil županovo priznanje Občine Ajdovščina. Tudi Nabergoj je podobnega mnenja: »Da je Mlinotest preživel 150 let in še vedno uspešno posluje, je zaslužna predvsem lojalnost zaposlenih in domačinov!« »Lastništvo je teh 150 let vedno ostajalo v Ajdovščini in to se mi zdi ključno," je dodal Nabergoj, ki Mlinotest vodi že več kot dve desetletji in ocenjuje, da je največji dosežek njegove generacije najbrž v tem, da je skupaj z ajdovsko občino uspela obdržati podjetje v Ajdovščini.

mlin3Dejavnost je ves čas prinašala delo in kruh. Mlinarska industrija, peka kruha in pekovskega peciva, priprava testenin, slaščic in drugih živil so dajale delo mnogim generacijam v dolini in veliko zelo dobrih ter kakovostnih izdelkov potrošnikom. Danes podjetje reže kruh 440 zaposlenim (celotna skupina 655), ki vlagajo svoj trud in znanje v razvoj in vedno nove izdelke. Mlinotest tako ponuja dovolj razlogov, da se je uvodnega dogodka ob 150. obletnici delovanja, udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V svojem nagovoru je izpostavil neprecenljiv gospodarski pomen podjetja Mlinotest in njegove vloge; pri oskrbi Slovencev z živili in pomen podjetja za okolje, v katerem deluje. Izrekel je zahvalo in pohvalo podjetju Mlinotest in njegovemu vodstvu z željo, da bi poslovna mentaliteta, ki jo goji, veljala tudi v bodoče. »Vodstvo namreč spoštuje tradicijo in se nenehno zaveda, da ne sme podjetja zapeljati v težave. Mlinotest ni samo občinski ponos, je tudi ponos države,« je poudaril.

mr, rl