Občinsko ocenjevanje vin – veliko pinel in zelenov

datum: 07.04.2017
kategorija: Novice

V hotelu Gold Club v Ajdovščini je včeraj potekalo občinsko vinsko ocenjevanje, na katerega je 17 vinarjev iz ajdovske občine poslalo 59 vzorcev. Sedemčlanska komisija je enajstim vzorcem vin dodelila tako visoke ocene, da bodo prejela listine odličnosti. Med njimi bo župan Tadej Beočanin izbral županovo vino 2017.

Na letošnje povabilo se je odzvalo največ vinarjev doslej z rekordnim številom vin, med katerimi sta prevladovali vipavski avtohtoni sorti pinela in zelen, veliko pa je bilo tudi rosejev. Člani komisije so po triurnem ocenjevanju strnili vtise in pohvalili širok nabor sort. Na splošno je bila kakovost vin na zelo visoki ravni, zaradi napak so izločili le nekaj vzorcev. »Vidi se, da gre v glavnem za izkušene vinarje, ki obvladajo svoj posel in na ocenjevanje pošljejo najboljše. Razlike med njimi sicer niso velike, prejemniki listin odličnosti pa očitno v vino vnesejo tisto nekaj več – karakter,« je vtise strnila predsednica komisije Tamara Rusjan. »Kdor zna pač zna,« je komentiral član komisije Ivan Žezlina rezultate, ko je postalo jasno, da je kar sedem listin odličnosti romalo dvema vinarjema na Planino. Andreja Škvarč je kot pomembno sporočilo omenila podatek, da se je kar deset pinel zvrstilo znotraj ene točke - v primerjavi z zeleni, ki so po mnenju someljeja Aleša Škrlja zaostali za pričakovanji. Pogrešal je tudi več vzorcev merlota, po katerem je Vipavska dolina tudi prepoznavna. Vse pa je presenetilo veliko število rosejev, še posebej njihova kakovost. Očitno so vinarji v njih spoznali obetavno tržno nišo in plujejo v trendu.

vino33Listine odličnosti prejmejo Posestvo Ferjančič s Planine za zelen, sauvignon, rose in merlot, Posestvo Štokelj s Planine za belo in rdečo zvrst ter rose,  Franc Kodele iz Budanj ter Vinska klet Koron z Brji za pinelo, Kmetija Bakaršič iz Malih Žabelj za malvazijo in Peter Stegovec od sv. Martina za zelen.

Listine odličnosti bo podelil župan Tadej Beočanin, ki bo razglasil tudi Županovo vino 2017. Dogodek bo potekal v sredo, 12. aprila, zvečer, v restavraciji hotela Gold Club v Ajdovščini. Družabni program bo popevkarsko obarvala zasedba domačih glasbenikov Barbara Šinigoj, Egon Boštjančič, Sergej Randjelović Randžo ter brata Trebižan. V pokušini bodo vsa vina, ki bodo prejela listine odličnosti, tudi letošnje županovo.