Županovo vino je Planta bela Posestva Štokelj

datum: 13.04.2017
kategorija: Novice

V hotelu Gold Club v Ajdovščini je župan Tadej Beočanin sinoči razglasil županovo vino za leto 2017 – to je zvrst Planta bela posestva Štokelj s Planine. Podelil je tudi listine odličnosti enajstim vinom šestih vinarjev ajdovske občine, ki jih je izbrala sedemčlanska komisija na ocenjevanju prejšnji teden.

Zvrst chardonnaya in rebule Štokljevih s Planine je že na ocenjevanju prejela vrhunsko oceno (18,18 točke), prepričala pa je tudi župana, tako da jo bo svojim gostom postregel ob pomembnejših dogodkih oziroma uporabljal kot protokolarno darilo.

Gre za suho vino letnika 2015. »V Beli planti sobivata živahna rebula in polnejši chardonnay. V vrtincu okusa, ki ga objema žlahtna slutnja hrastovega lesa, zaznavamo proces zorjenja na lastnih drožeh. To vino vrača kompleksnost dozorelih sadov, na hribovitem presečišču časa, poti in vetrov,« še preberemo na etiketi.

Župan je tudi podelil listine odličnosti za leto 2017 najbolje ocenjenim vinom, ki bodo spremljali dogodke v organizaciji Občine Ajdovščina – prvič že po proslavi ob občinskem prazniku 5. maja. Predsednica komisije Tamara Rusjan je ob podelitvi priznala, da je imela komisija težko delo, ne le zaradi rekordnega števila vzorcev (59), pač pa predvsem zaradi izredne kakovosti vin. To je dokaz, da vinarji iz ajdovske občine obvladajo svoj posel, tako v kleti kot že v vinogradu, saj so bili lani pogoji pridelave zelo zahtevni.

Direktorica hotela Gold Club Marjana Remiaš, ki je že tretjič gostila ocenjevanje, je dodala, da kakovost vin prepoznajo tudi gostje, saj se povpraševanje prav po nagrajenih vinih opazno veča. 

planta2Listine odličnosti 2017 so prejeli Vina Sveti Martin z Brji za zelen z oceno 18.04, Franc Kodele iz Budanj za pinelo (17,92), Vinska klet Koron z Brji prav tako za pinelo (17,80), Peter Bakaršič iz Malih Žabelj za malvazijo z oceno  17,80, Posestvo Štokelj s Planine za tri vina - Planta bela (18.18), Planta rdeča  (18.08) in rose (18.06), Posestvo Ferjančič s Planine pa za štiri - sauvignon (18,18), rose (18,10), merlot (17.94) in zelen (17,84).

Prijetno srečanje ob pokušini nagrajenih vin je imenitno dopolnila ajdovsko goriška glasbena skupina Ad hoc, sestavljena iz izkušenih glasbenikov (Sergej Randjelović Randžo, David in Uroš Trebižan, Barbara Šinigoj, Egon Boštjančič).