Trije aktualni projekti s področja kmetijstva

datum: 21.04.2017
kategorija: Novice

V sejni sobi Ljudske univerze Ajdovščina se je sinoči odvijal dogodek, namenjen predstavitvi novosti, ki se na občini Ajdovščina izvajajo s področja kmetijstva. Govora je bilo o reševanja problematike suše in burje v kmetijstvu v okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt, aplikaciji 'Virtualna tržnica' in javnem razpisu za sofinanciranje naložb v izgradnjo namakalnih sistemov.

Strokovnjaki z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so predstavili EU projekt Life ViVaCCAdapt in praktične ukrepe, namenjene zmanjšanju porabe vode za namakanje na območju Vipavske doline in zmanjšanju škode zaradi burje z zasaditvijo zelenih protivetrnih zaščit.

Občina Ajdovščina je kmetovalcem predstavila januarja letos vzpostavljeno spletno aplikacijo 'Virtualna tržnica', namenjeno lokalnim kupcem in kmetovalcem, predvsem pridelovalcem sadja in zelenjave. Podprta s SMS sporočilnim sistemom pa prodajalca v realnem času opozarja na nove objave ter obvešča o sprejetju ponudb.

Poleg tega se je na dogodku predstavil tudi razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za sofinanciranje naložb v namakalne sisteme v novi finančni perspektivi 2014-2020. Občina bo v prihodnjih mesecih organizirala razne sestanke in predstavitve s ciljem ozaveščanja, seznanjanja in podrobnejšega informiranja o razpisu. Zato poziva vse kmetovalce, lastnike in uporabnike kmetijskih zemljišč, da se jih aktivno udeležujejo, saj je to ključni predpogoj za uspešno kandidiranje.