Kako zmanjšati količino odpadkov

datum: 09.06.2017
kategorija: Novice

Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina že nekaj časa ob petkih dopoldan prireja srečanja, na katerih udeleženci iščejo načine za zmanjšanje količine odpadkov. Preko poletja se bodo tej temi še intenzivneje posvečali v okviru študijskega krožka Kako do 0 odpada.

 V Sloveniji ustvarjamo okrog 400 do 600 kilogramov odpadkov na prebivalca letno. Vsak prebivalec zavrže letno na primer okrog 55 kilogramov hrane, obenem pa vsak sedmi Slovenec živi pod pragom revščine. Namen krožka »Kako do 0 odpada?« je zeleno izobraževanje za trajnostni razvoj. Udeleženci bodo z različnimi mentorji iskali načine, kako lahko vsak od nas prispeva k ohranjanju okolja: kako naj kupujemo in shranjujemo živila, da bomo zavrgli čim manj hrane, kako naj ustvarjamo čim manj drugih odpadkov ter kako lahko iz navidezno odpadnih materialov, kot so blago, papir ali plastika, izdelamo nove uporabne stvari. Ozrli se bodo tudi širše v lokalno okolje in poskušali ugotoviti, kako bi bilo mogoče zmanjšati ali ponovno uporabiti tudi viške, ki nastanejo v pridelavi, predelavi in trgovini.

Krožek bo potekal vsak petek od 9. do 11. ure čez cele počitnice (tudi julija in avgusta) v prostorih RKS – OZ Ajdovščina na Tovarniški 3 g, Ajdovščina.

Sprva bodo udeleženci reciklirali star papir in karton ter iz njega ustvarjali nove izdelke: posodice, okvirje za slike ipd.. Nato bodo na vrsto prišli tudi drugi materiali. Vsake 14 dni se bodo posvetili recikliranju odpadnega blaga. V RKS – OZ Ajdovščina so že začeli s šivanjem ekovrečk za sadje in zelenjavo ter drugih vrečk, ki omogočajo življenje brez odpada. 

Eden od ciljev študijskega krožka je v goste povabiti tudi osebe, ki prakticirajo »življenje brez odpada«, pripraviti več javnih dogodkov za osveščanje javnosti in seveda pripraviti druge aktivnosti, za katere se bodo med obiskovanjem krožka porodile ideje.

Več informacij na 05 366 4930, 051 430 722 ali ajdovscina.ozrk@ozrks.si.