Prireditve ob dnevu državnosti

datum: 23.06.2017
kategorija: Novice

Zadnji šolski dan bo povečini praznično obarvan, po šolah se bodo zvrstile proslave ob dnevu državnosti, ki ga obeležujemo v nedeljo. Osrednja proslava ob dnevu državnosti v občini Ajdovščina bo prav na praznični dan, tradicionalno na Predmeji. Praznik pa bodo na Vipavskem obeležili tudi drugi zanimivi dogodki.

Proslavo na Predmeji tradicionalno prirejajo domače borčevska in veteranske organizacije, v sodelovanju z Občino Ajdovščina. Osrednji govorec bo predsednik Društva vojnih invalidov Severnoprimorske regije Franc Anderlič, zbrane pa bosta pozdravila tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednica Krajevne skupnosti Predmeja Neva Dostičić. Pred osrednjo proslavo, ki bo ob 18. uri pod šotorom v Tihi dolini na Predmeji, bo že ob 16. uri spominska slovesnost s polaganjem vencev pri spomeniku padlih borcev.  Kulturni program dogodka na Predmeji bo bogat, nastopili bodo Pihalni orkester Glasbene šole Vinko Vodopivec Ajdovščina, Oktet Castrum, Tamburjaši iz Vipave in drugi.

Na Predmeji bo praznično že na predvečer praznika, ko Društvo Gora vabi na prvi domoljubni večer s slovesnim dvigom zastave. Poseben gost in slavnostni govornik bo Miran Stanovnik, kulturni program pa bo v rokah Franceta Černigoja, otrok iz OŠ Otlica in okteta Ventus. Ob tej priložnosti bodo svojemu namenu predani novi društveni prostori. Po prireditvi bo družabno srečanje ob kresu.

Slovesno bo v soboto zvečer tudi v Žapužah, obeležili bodo krajevni praznik, počastili dan državnosti ter svojemu namenu predali novo pridobitev v vasi – otroško igrišče.

TD Podnanos vabi na ogled igrano-dokumentarnega filma Zdravica – nocoj ob 19. uri bo film predpremierno predvajan v Kulturnem domu v Vipavi, v soboto ob 21. uri pa si ga lahko ogledate na prostem, vrteli ga bodo na placu pred cerkvijo v Podnanosu.

Opozoriti velja še, da Pilonova galerija, ki skozi poletje gosti prvo pregledno razstavo kiparke Milene Lah -  Ajdovke in Ajdovci najbolj poznamo njen Spomenik upora primorskega ljudstva (1954) na Cesti 5. maja – prav v soboto vabi na voden ogled razstave. Pričel se bo ob 17. uri, po zanimivi razstavi, simbolno močno povezani prav s praznikom dneva državnosti, bo vodila kustosinja Tina Ponebšek.