Ustvarjajo za dober namen

datum: 14.08.2017
kategorija: Novice

Turistična domačija Sinji vrh

Na Sinjem vrhu se danes pričenja že 23. likovno popotovanje Umetniki za karitas, letos pod naslovom »Ljubezen je …«. Udeležujejo se ga umetniki iz štirih držav. Tradicionalnega četrtkovega dneva odprtih vrat se bo udeležil tudi župan Tadej Beočanin.

Ustvarjanje na Sinjem vrhu je prvi korak obsežnega dobrodelnega projekta, nastala likovna dela namreč nato preko mnogih razstav potujejo med ljudi in poleg dobrodelnosti prenašajo tudi pomembna pozitivna sporočila. Letošnja kolonija Umetniki za karitas poteka pod naslovom »Ljubezen je …«, namen je pokazati ljudem, ki so izgubili vero v ljubezen, pot nazaj do nje.  

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros, je skladno s pravili izbrala udeležence: iz Slovenije: Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Jošt Snoj, Igor Zimic in Edo Zupan; iz Nizozemske prihajata Marian Henriette Kromkamp in Ben Schildkam, iz Nemčije Anuschka Dupalo – Loss, iz Turčije pa Ahmet Özel.

Obiskovalci smo med umetniki dobrodošli v četrtek, na tradicionalni dan odprtih vrat, ko kolonijo obišče tudi veliko drugih umetnikov ter svoja likovna dela pokloni v dober namen. Ta posebnost kolonije je nastala spontano, na željo številnih slikarjev. Tako vsako leto udeležence obišče tudi do 80 kolegov umetnikov, o čemer pričajo tudi številke – skozi 22 let kolonije je v katalogih zabeleženih kar 1575 imen avtorjev, ki so ustvarili kar 2449 likovnih del!!

Po petkovem zaključku bodo nastala in podarjena likovna dela odpotovala na številne razstave – najprej v domačih krajih, nato širom po Sloveniji ter tudi v tujino. Vsaka kolonija našteje 10 do 14 razstav, v 22. letih so jih našteli 280, svojega lastnika pa je dobilo več kot 2000 likovnih del.

Danes se bodo umetniki namestili na domačiji Sinji vrh, jutri se bodo udeležili praznične maše na Otlici ter se poklonili pokojnemu Sinjevrškemu gospodarju Hieronimu. Četrtkovega dneva odprtih vrat se bo udeležil tudi župan Tadej Beočanin – Občina Ajdovščina namreč finančno in moralno podpira Umetnike za karitas od začetka. V petek se bodo gostujoči umetniki poslovili, dela pa ostajajo – v ateljeju Penziona Sinji vrh bodo na ogled do konca septembra.