Umetniki odhajajo s Sinjega vrha, umetnine ostajajo

datum: 18.08.2017
kategorija: Novice

Na Sinjem vrhu se zaključuje že 23. likovna delavnica Umetniki za karitas. Likovna dela, ki so nastala v okviru delavnice ali pa so jih podarili umetniki, ki so obiskali četrtkov dan odprtih vrat, ostajajo v ateljeju domačije na Sinjem vrhu še do konca septembra.

Na letošnji delavnici je ustvarjalo osem slovenskih umetnikov, domače kraje je zastopal letošnji petomajski nagrajenec Brane Jazbar, dva nizozemska umetnika, slikarka iz Nemčije in ustvarjalec iz Turčije. Za iztočnico so imeli misel papeža Frančiška »Ljubezen je …«. Izkupiček od prodanih del bo namenjen posameznikom in družinam, ki so izgubili vero v ljubezen. Duša kolonije ostaja Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper.  

 

dan odprtih vrat.jpgNa četrtkov dan odprtih vrat se je na Sinjem vrhu kar trlo obiskovalcev. Pozdravil jih je tudi župan Tadej Beočanin, ki se zaveda nuje in pomembnosti delovanja karitas. Poudaril je, da je med mnogimi dobrodelnimi projekti kolonija Umetniki za karitas posebna, saj je iz enkratnega dogodka prerasla celo v mednarodni projekt, ki se s potujočimi razstavami skozi vse leto predstavlja širom Evrope. Glede na to, da na likovnih kolonijah Umetniki za karitas sodelujejo sodobni umetniki, so prodajne razstave več kot samo dobrodelnost, saj seznanjajo obiskovalce s sodobnimi tokovi v likovni umetnosti. S tem se utrjuje sloves Sinjega vrha kot kulturne posebnosti v slovenskem in širšem prostoru. Posebnost kolonije Umetniki za karitas je tudi v tem, da je odprta za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da podarijo svoje likovno delo v karitativni namen. Številke so impozantne: več kot 1.500 avtorjev je ustvarilo oziroma podarilo 2.500 likovnih del, od tega sta jih dve tretjini že našli svojega lastnika, pri čemer veliko vlogo odigrajo potujoče razstave po zaključku vsakoletne kolonije tu na Sinjem vrhu. 280 tovrstnih razstav ni samo velika številka, temveč v sebi skriva neverjeten vložek predanih prostovoljcev, organizatorjev, strokovnim sodelavcev, ki v projekt verjamejo že več kot 20 let.

»Po eni strani se torej lahko ob tem dogodku veselimo, po drugi pa zamislimo, koliko ljudi je med nami, ki še vedno rabijo pomoč,« je v svojem nagovoru razmišljal župan. Prodajna razstava nastalih in podarjenih likovnih del bo v ateljeju domačije na Sinjem vrhu na ogled še do konca septembra, nato pa bo zaokrožila po Sloveniji in Evropi.