Zgodbe iz Rustjeve hiše

datum: 22.08.2017
kategorija: Novice

Arheologi iz Skupine Stik, ki v Rustjevi hiši opravljajo arheološke raziskave, nepričakovano odkrivajo zanimive zgodbe iz obdobja prve vojne. Naleteli so tudi že na rimskodobno arhitekturo, v naslednjih dneh bo jasno, ali gre za stolp ali za obzidje.

arheologija rustjeva hiša Rustjeva hiša je bila zgrajena sredi 18. stoletja, za gradnjo so porabili ostanke arhitekturnih členov rimske Kastre. Iz takšnih ostankov je zgrajen lepo viden odtočni kanal, iz rimskega obdobja so tudi stebrički, na katere so graditelji hiše postavili ladijski pod – arheologi so naleteli na delno ohranjene trame in deske. »Ladijski pod je propadal, zato so ga zasuli z ogromno uporabnimi predmeti nekje iz časa 1. svetovne vojne, zanimiva zgodba, ki kaže življenje Ajdovščine takrat,« pove Matej Draksler, vodja skupine Stik, ki opravlja arheološke raziskave. Najdene so steklenice za zdravila, vino, pivo pivovarn, ki jih že zdavnaj ni več, pa razne kovinske posode, lonci, keramične skodelice … Med najbolj zanimivimi najdbami sta dve arheologija rustjeva hiša čutarici, ena avstrijska z letnico 1916, druga ogrska, z letnico 1915. »To, kar smo zdaj odkrili, je bilo nepričakovano in izredno zanimivo, sploh arhitekturne rešitve, gre za kompleksno grajen objekt, česar običajno iz tega časa ne odkrijemo,« poudari Matej Draksler.

 

Arheologi so torej prišli do temeljev rimskodobne arhitekture: »Še par dni bomo v tem prostoru, pa bomo vedeli ali gre za stolp št. 11 ali obzidje, globlje od temelja pa ne bomo šli.« V prihodnjem tednu bodo raziskave opravili še v sosednjem prostoru. 

 

arheologija rustjeva hiša arheologija rustjeva hiša